Törölt nick Creative Commons License 2004.04.02 0 0 24
Na, miután a Legfelsőbb Bíróságon Herzogék
szerencsésen elbukták a perüket, most egy újabb
sztárügyvéd, a svájci és osztrák államot zsaroló
Ed Fagan feszül a magyar állam ellen...:

Hatvany kontra magyar állam
Ed Fagan először perel be egy országot
NSZ • 2004. április 2. • Szerző: Szászi Júlia

Egy Manet-kép a kollekcióból
Egy Manet-kép a kollekcióból
Pert indít a Magyar Köztársaság ellen Ed Fagan amerikai sztárügyvéd, aki a rabolt náci vagyonok visszaadásának ügyeiben tett szert hírnévre. Fagan a Hatvany-gyűjteményből ma törvénytelenül, az örökösök hozzájárulása nélkül magyarországi múzeumokban „fogva tartott” festmények visszaadását, illetve méltányos összegű megváltását szeretné elérni. A Népszabadság bécsi tudósítójának nyilatkozva az amerikai ügyvéd elmondta, hogy konkrétan tíz festményről van szó, emellett azonban szeretné azt is elérni, hogy Magyarországon is készüljön el a múzeumok anyagának átvizsgálása, az eredetek pontos ellenőrzése és az árjásított, vagyis a meggyilkolt, elhurcolt zsidó családoktól elrabolt vagyontárgyak listázása.

A kereset New York-i beadásának időpontját Fagan még nem kívánta megjelölni, hiszen folytatódnak a magyarországi előtanulmányok, ám a hírt nem véletlenül most kívánja közzétenni. Fagan úgy véli: az Európai Unióba éppen belépő Magyarország számára ugyancsak kellemetlen, ha kiderül, hogy lopott műkincsekhez ragaszkodik. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy most első ízben perel országot.

Fagan megbízója Joram Deutsch svájci ügyvéd, aki viszont a Hatvany családot, az egykori gyűjtemény örököseit képviseli.
A Hatvany család visszaköveteli festményeit

A svájci ügyvéd maga is „örökölte” az ügyet, igaz, nem a festmények tulajdonjoga viszonylatában – bár ősei révén igen távoli rokonságban van a Hatvany családdal. A most 60 esztendős svájci ügyvéd egész fiatalkorát a Hatvany-gyűjtemény „árnyékában” töltötte: édesapja, a két éve 96 évesen elhunyt Hans Deutsch 130 más hasonló ügy mellett a Hatvanyak jogi képviseletét is ellátta. A hatvanas évek elején ért is el némi sikert – 17,5 millió márka kifizetését – ebben a restitúciós ügyben: a német állam bizonyos műkincsek elrablását beismerte. Ugyanez a per lett azonban a végzete is: mint később kiderült, hamisan megvádolták, hogy áldokumentumokkal és kizsarolt vallomásokkal csikarta ki a kártérítést. Hans Deutsch 19 hónapot töltött vizsgálati fogságban, míg 1973-ban az ügy tárgyalásán kiderült, hogy éppen ellenkezőleg, az ellene felhozott vádak alapultak zsaroláson és hamis tanúzáson. Részben rehabilitálták – költségeit például soha nem térítették meg. Bár az általa képvisel ügyben kiderült, hogy a valóban a Szovjetunióban landolt festményeket nem közvetlenül Budapestről, hanem már Berlinből vitték el az oroszok – tehát eredetileg a családot a németek fosztották meg vagyonuktól – az erkölcsileg teljesen tönkretett, Svájcba áttelepült ügyvédet élete végéig foglalkoztatta a Hatvany-gyűjtemény rejtélye. Fia, Joram Deutsch New Yorkban egy El Greco-kiállításon találta magát egyszerre csak szemben egy olyan képpel, a Sinai-hegy és a kolostor cíművel, amely tudomása szerint egyike a keresett képeknek. A festmény ugyan viszszakerült a kölcsönző krétai múzeumba, Joram Deutsch azonban felvette a kapcsolatot Ed Fagan amerikai ügyvéddel, akivel most már közösen harcolnak a Hatvanyak vagyonáért.

A svájci ügyvéd lapunk bécsi tudósítójával beszélgetve megbízóit nem kívánja ugyan megnevezni, annyit azonban elárul, hogy a család Svájcban és Franciaországban élő leszármazottairól van szó. Konkrét érzelmi kapcsolat őket már nem fűzi a képekhez, nem ismerik őket gyermekkorukból, és nem is feltétlenül fizikai valójukban szeretnék őket visszakapni, de nem törődnek bele a jogtalan vagyonelkobzásba. A svájci ügyvéd további budapesti tárgyalásokat is tervez. Fagan nem hagy kétséget az iránt, hogy a legvégsőkig elmegy.

Bécsi tartózkodásának célja egyébként az osztrák bankok elleni gyűjtőper benyújtásának bejelentése. Fagan és csapata elsősorban az Erste és a Bank Austria – Creditanstalt ellen jár el, s követel anyagi kártérítést azért a szerepért, amit az osztrák bankok a náci időkben a műkincsrablások lebonyolításában játszottak. A szerepvállalást az ügyvéd dokumentumokkal bizonyítja. Az elrabolt műkincsek visszajuttatására megalakult a holokauszttúlélők nemzetközi szövetsége (az angol rövidítés betűjelével AHVRAM), amelyet Ed Fagan bécsi sajtóértekezletén mutatott be.
-----

Sok hazugság van a cikkben, meg sorok között lehet olvasni...

Nahát:)

Előzmény: Törölt nick (22)