-exhttp- Creative Commons License 2004.03.28 0 0 531
Nagyon súlyos moderátori túlkapások is történtek. Csakhogy a faszom se tudja, ezek honnan jöttek. A 'deadcrow' és más nick is ott követett el fatális a hibákat, hogy feltételezésekre alapozott vádakat, nemcsak a Meta moderációját célozva meg, hanem egyes nickeket is, más és más okokból.

A Meta repülőstartja után nem sokkal feltűnt, hogy a tengernyi sokadnickem hozzászólásai utólagosan, hetekkel, hónapokkal később moderálva vannak. Tucat számra tűntek el nyomtalanul korábbi hozzászólások, tehát ha valaki vissza akarná olvasni a 'http' nickjeit (miért is akarná:), akkor sokszor brutálisan meghúzott változatokkal találkozik. Sajnálatos módon -- a játék, kikapcsolódás, idétlenkedés vagy komolykodás helyett-mellett -- egy korábbi, jól bevált rutinhoz kellett forduljak: tesztképpen szinkronszámokat helyeztem el egyes hozzászólásokhoz. Nézzünk egy példát (sajnos sok van). A 'hozzászólás-ámokfutóverseny...' topikomban pl. rögtön az 55. hozzászólás alatti szinkronszám 71. (a szövegben magamtól idézek). A 60. hozzászólásnál a szinkronszám 81. (szintén magamtól idézek). Tehát az 55. hozzászólásig 16 bejegyzés került utólagos törlésre (hetekkel korábban még megvolt!!!), míg 5 hozzászólással utána újabb 10 bejegyzésnek veszett a későbbiekben nyoma.
Ezeknek több mint fele az én nickjeim, de mások hozzászólásainak is nyoma veszett.

Csípőből neki lehetett volna menni a metamoderátornak. Csakhogy ezzel az utólagos 'kozmetikázással' már találkoztam korábban a Kávéház fórumban is, és főként a T. Szerkben. Amikor ott megtámadtak, hogy hazudozok, a szinkronszámokkal tudtam igazolni, hogy nem, suttyomban tűntettek el hozzászólásokat, amiknek ráadásul már nem volt nyoma, és így nem tudtam hivatkozni rájuk. Itt, a Meta esetében, felmerült bennem a gyanú, hogy az általános moderatúra részéről provokálnak bosszantó törölgetésekkel. Úgy gondoltam, hogy tévesen szimulálják a szájberszemélyiségemet, feltételezik, hogy vicsorgó, habzó szájú foxiként nekirontok a metamoderátornak. Nem tételezték fel, hogy vigyorgok az ócska és ósdi trükkön. Egyszóval szarkeverés a köbön, és a Wágnerrel kötött alku másik felének -- miszerint külső moderáció nem avatkozik be a Meta életébe -- igen durva megszegése az általános moderáció részéről. Ilyen provokációk végig voltak, és különösen akkor erősödtek fel, amikor a Meta felfutóban volt, más provokációkkal körítve, amik lehettek egyéni akciók is, ez sem zárható ki. Mint ahogy az sem, hogy maga a metamoderátor volt a szarkeverő és konspirátor, és mindenféle feltételezés bedobható, mégis a legvalószínűbb -- korábbi tapasztalataim alapján --, hogy éppen a feltételezésekkel, gyanúsítgatásokkal való bomlasztás, mételyezés volt a cél. Ezért nem reagáltam ezekre a durva incidensekre, míg más, tapasztalatlanabb vagy gyengébb idegzetű nickek kiborultak.

Tényleges támadásoknál, provokációknál, szájberveszélyeknél nem őrjöngük, nem habzik a szánk, nem 'dühöngdézünk', hanem higgadtan elemzünk, és a szájberszemélyeinknél, esetleges sértődöttségünknél a fontosabb dolgokat, célokat részesítjük előnyben, adott esetben a Metát, ugyebár. Mindazonáltal az őrjöngés adott formáit szimulálni is lehet, mintegy rájátszani a gebasztra.

Ezeknek mára már semmi jelentősége nincs, a kórosan túlburjánzott, betegesen hierarchikus, elvtelen, IRL-bandériumokba szerveződött, talpnyalókkal, besúgókkal, provokátorokkal rákos daganatokként a normális fóruméletet megbénító moderátori kollégium sikeresen nyekkre vágta az Index fórumait, az értelmiség és a félértelmiség, valamint a fiatalság java része elhagyta a fórumokat. Amikor azt olvasom, hogy a tulajdonosok semmit nem törődnek a nickekkel, akik a kattintásokat generálják, mindig az ötlik fel bennem, nem hinném, hogy a tulajdonosok vágták ily módon nyekkre a fórumokat, nem hinném, hogy ők adtak utasítást a korosztályánál fogva vehemensebb fiatalság, a félértelmiség és az értelmiség elüldözésére. Ma, épelméjű, invenciózus ember nem regisztrál be, miután beleolvas a fórumokba. Mindazonáltal a fórumoktól független, külső, a társadalompszichológia és a szociológia hatáskörébe tartozó tényezők is közrejátszanak.

Előzmény: kockás boszorkányfing (530)