"valóban "közismertek", ahogy az Ersekdora is mondja."
Szerintem nem, de ezen ne álljunk le veszekedni. A sajét és környezetem tapasztalatai alapjén írom azt amit írok.
"a friss kenderlevél, amit a salátába tesznek"
A süteménybe sütést ismerem, az szerintem jobb is mint a füstölés...de a salátázásnak nem látom az értelmét leszámítva a füszerként vaé használatát, de ez nem elsődleges fogyasztási módja a kendernek. Olyan ez mintha egy deci bort a a hajadra öntenél.
"nem tudom, hogyan lehetne azt igazolni, hogy a borkóstoló valóban az alkohol tudatmódosító hatásától függetlenül értékeli a bor ízét."
Már írtam, hogy a professzionális borkóstolókon nem nyelik le a bort, hanem csak megízlelik és kiköpik. Gyakorlatilag csak az íz és az illat van, alkohol nem kerül a szervezetbe.
"ez egy prohibíció-történeti kérdés."
igen..és a jövő sejtéséhez mag a jelen megértéséhez ugyebár praktikus a múlt ismerete.
Amúgy az egész dolgot azért vetettem fel, mert demagógnak és ostobának tartom a pro-kender érvelés egyik leggyakoribb módját.. az alkohol ostorozását.
"Talán a kendert megmenthette volna a tilalomtól, ha fény derül valamiféle csodálatos kulináris értékére, vagy neaggyisten a sokszáz közül valamelyik orvosi tudatmódosítás-független használati lehetőségre? Vagy ipari tudatmódosítás-független felhasználási lehetőségére."
Igen... én ebben egészen biztos vagyok...de mivel a kenderféleségek gyakorlatilag (a salátázást hanyagoljuk) semmilyen tudatmódosítástól fügetlen érzékszervi élményt nem nyújtanak továbbá semmilyen pozitív egészsges hatása nem igazolt... viszont annál több káros hatása viszont egyértelműen igazolt, így a prohibíció érthető dolog még ha egyet nem is feltétlenül kell érteni vele.
z