-exhttp- Creative Commons License 2004.03.27 0 0 529
Csak a magam nevében beszélhetek. Két lehetőség maradt, vagy feladom ezt az őrületté fajult szájberviaskodást, vagy lesz egy új fórum. Hiúságból nem adtam fel, így maradt az új fórum elképzelése, amit folyamatosan kiszivárogtattam mélekben egyes moderátorok felé. Az új fórum ötletével végül a Wágner állt elő a Stex Alfréd Sörözőben, amit én habozás nélkül elfogadtam, a 'deadcrow' habozott. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Wágner a szekundánsom volt, hanem a levegőben lógott, hogy nincs más kiút. Úgy gondolom, a Wágner átlátta, hogy itt egyfelől őrültekről van szó, másfelől nem jelentéktelen kaliberű, súlyosan függő szájberpípölkékről. Tehát a racionalitás határain belül segített. A részletek pontosításánál olyan alku született, hogy az új fórumból nem megyünk ki, illetve a Wágner nem tudta garantálni, hogy jogtalanul nem moderálják ki a portyázókat (ami teljesen érthető volt a részéről). Ezt az alkut én nem tartottam be, tehát rendszeresen 'kijártam', viszont emlékezetem szerint mindössze kétszer csiholtam kisebb botrányt, egy ízben a Vall-fil fórumban, az 'Iván Gábor' elleni irtóhadjárat kapcsán. Nem csodálkozom, hogy van olyan nick, aki talán a mai napig is minden fa mögött 'http'-t lát, és pechére minduntalan mellé nyúlt:)) Tudomásom szerint 'deadcrow' a lényegét tekintve betartotta az alkut.

'mortica addams' vállalta a moderátorságot, és igen tevékenyen részt vett a fórum kiépítésében (mint ahogy az előkészítésében is). Az elején nagyon sokat hibázott, ami összefügg azzal, hogy olyan mértékű és annyira elszánt, agresszív, több irányból indított, hétpróbás fórumoffolást én még az életemben nem láttam, mint ami a Meta beindulásakor volt. Egyfolytában a 'del'-gombot kellett nyomni. Tudomásul kell venni, hogy 'morticia addams' lényegében egyedül, igen nehéz helyzetben volt a két őrült, fenevad fórumalapító és egyes moderátorok szorításában. A topikokban 'deadcrow' többször is leírta, hogy több éves szájberidétlenkedése során 'morticia' a legkorrektebb nő volt, meg az egyetlen korrekt nő sat. Aztán megtámadta, nem egyes hibái kapcsán, egyes hibás döntései kapcsán, hanem általában és erkölcsileg, ami elég meghökkentő ahhoz képest, hogy a finisben is deklarálta egy topikban, teljesen moderálatlannak és függetlennek érzi magát.

Ez a botrány benne volt a pakliban már az induláskor, eltérőek voltak a Meta-koncepciók. 'morticia' egy hobó Kávéházban gondolkodott, 'deadcorw' kizárólag magában, én pedig egy elitista fórumban. Elitista fórumot csak úgy lehetett volna időlegesen összegrundolni, ha az akkora már beltenyészetté vált fórumok mellett kívülről is bejönnek emberkék. Ezért több szervezettel, társasággal felvettem a kapcsolatot, tudomásom szerint eredménytelenül, illetve a Nőszövettségtől egy igen rugalmas hölgy teljes joggal lefikázta a fórumot, és valóban, időnként szellemi fogyatékosok otthonához hasonlított, néhány túlbuzgó, szerepét kereső emberke jóvoltából. Páran azért jöttek, főként a Tilos Rádió aurájából ideig-óráig. Ebben Weyer Balázs segített. Ezt az egészet rosszul időzítettem, ráért volna bevárni, amíg Meta összerázódik egy kicsit. Ez októberre-novemberre megtörtént, a Kávéháztól markánsan elkülönült a profilja, aminek a legnívósabb részlete a Háború topikban 'deadcrow' és 'myofibrillum' beszélgetése (illetve még http két-három sokadnickkel), a tedtopik, http sok nicken indított, tudatosan komolyabb hangvételű topikpróbálkozása, és nem tartanék felsorolást, transparent-től Lé(le)k topikjáig jó sok. Néhány topikot leszámítva megszűnt a topikok különállása, az egész fórum egy többarcú topikhoz kezdett hasonlítani. Mindez erős manipulálással, néhány ember sokadnickjeivel, vattázással. Erősen megnőtt az érdeklődés a Meta iránt, pl. a transidnex.ro egyik legrebellisebb nickje is beesett (végre!), és az olvasottsága is meglepően magas volt. Fórumoffolási próbálkozások továbbra is voltak, pölö elég gyanúsnak tűntek teljesen ismeretlenül betódult nickek butoid topiknyitásai, akik a harmadik negyedik hozzászólásban moderálási kérdéseket kezdtek feszegetni. Hogy a Metában miért szabad azt, amit máshol nem. Ezeket a topikokat moderálni sem kellett, pillanatokon belül szét lettek offolva (ebben a ténykedésben ezúton mondanék utólagos köszönetet valéptech szaktársnak, a két Mrs. Clitoris Kiss szaktársnőnek sat.:)) Ugyanez folyt a 'T. Szerkben', ahol több ízben a fórumdefinícióra való hivatkozással szerelték le az okvetetlenkedőket. (Máig nem tudom mi volt a baja a fórumdefinícióval 'morticiának'. Mindemellett a két alapító személyiségéből fakadó botrányok, összetűzések rendszeresen voltak, de ez a fórum működését nemigen befolyásolta. http a kelleténél többet foglalkozott a fórum belső ügyeivel.

2003 januárjában 'deadcrow' és 'http' is többször jelezte nyilvánosan, hogy ki szeretnének szállni. Ennek az oka egyszerűen a túlterhelés volt, nevetségesen sok energiát fektettek ebbe a fiktív fantomvilágba, ami nélkülük az úristennek se akart működni. Másrészt kiégtek és a gyenge vagy katatón szájbernyilvánításoktól irtóztak. A több éves, kemény fórumdependencia miatt a távozásra, így elsőre nem volt erejük. Februárban 'http' tudta, hogy augusztus végén, szeptember elején valahogyan el kell hagyja a Metát, a magánéletében akkora igen jól időzíthető változás fog bekövetkezni. Az igen energikusan és sokat író myofibrillum nickben látott némi perspektívát, hogy a Metát valahogy tovább tudja vinni, vagy ki tudja váltani őt. Ezért egy újabb topik megnyitására ösztönözte, ami meg is történt, ám ez szokatlanul súlyos IRL-konfliktust váltott ki. 'deadcrow' és 'http' viszonya megromlott, melyet 'deadcrow' a 'ted kovacs' nick önkényes kisajátításával reagált le. Ekkorra tudomásom szerint csak 'deadcrow', 'morticia' és 'http' fordítottak tedet, mondhatni, hogy szimbolikus topik volt: a fórumalapítóké, a fórumalapítók közösnickjével. 'morticia addams' az utolsó pillanatig próbálta csitítani a kedélyeket, ám a lakására megbeszélt békítést 'deadcrow' az utolsó pillanatban lemondta. Ezzel elszabadult a pokol. Akkor, 2003. március közepén a Meta számlálója harmincezer hozzászólást mutatott. 'deadcrow' két hónapra távozott, a hozzászólások kétharmada az ominózus 'MYO-HÁZ' topikban generálódott. 'deadcrow' visszatértének már nem volt eseményjellege, 'http' nem szólt hozzá, vagy csak közvetve. Ekkora mindenki elszigetelt volt, a fórum formálisan létezett, két-három teljesen elszigetelt topikot leszámítva. Ahogy visszaemlékszem színtiszta rutinkotyvasztás volt az egész. Mint a golyó, amit visz a lendület. 'http'-nek, ha a fene fenét eszik is, mennie kellett szeptember 3-án, egy-két technikai jellegű hozzászólása volt még néhány napig. A 'MYO-HÁZ' topik szétrombolását képernyőről sem látta. Utólag konstatálta, hogy néhai legjobb szájberbarátja hogyan válik nyájszerű tömegemberré abban a nyomulásban, amiből mindössze 'myofibrillum' és 'morticia addams' maradt ki az érintettek közül. Más 'nagy egyéniségek' lealacsonyodtak. Ez erősen szubjektív vélemény, mert utólag nézve a topikot, nem is lehet igazán érteni, mi történt. Ez más fórum- vagy topikbotrányoknál is így szokott lenni, ami hirtelen mellbevágó és felháborító élmény, az a külső szemlélőnek utólagos olvasatban fel sem tűnik, legfeljebb annyi, hogy ott, mintha érdekesebb lenne az adott topik. Többször megnéztem régi fortyanásokat, évek elteltével, lementett változatban is, és szinte érthetetlen, mit kerestek ott a moderátorok, és egyáltalán mi a gebaszt.

A Metakazamata fórum par excellence karizmatikus fórum volt. Nem volt szervezete. Teljesen természetes, hogy mint ilyennek tönkre kellett mennie. Efelől az alapítóknak sem volt kétségük, tudták, hogy nem örökéletű szájbervilágba kezdenek bele. Kiégtek, de a legfontosabbat elérték, SZABADON ELMONDHATTÁK, KIÉLHETTÉK azt, ami még bennük ragadt. Ennek a feltételeit közvetlenül 'morticia addams' biztosította. Pontosan azt tette, ami a moderátor dolga, a nickeket segíteni és védeni kell, és nem pedig gáncsolni és lefejezni. Jó lenne összeszámolni, hogy 2002 nyarától (a beindulást leszámítva) hány kimoderálás történt a Metakazamata fórumban! Ennyiben példaképül kell álljék más moderátoroknak. morticia addams egyúttal megtanulhatta, hogy a moderátor dolga az is, hogy a szájberütéseket szótlanul kell tűrni, a moderátor már a puszta szájberlétével is véres rongy.

Előzmény: kockás boszorkányfing (528)