néha bekukkantok Creative Commons License 2004.03.27 -1 0 515
Sziasztok Szaktársak!

Itt a fórumot olvasgatva kaptam kedvet eme nemes ténykeedéshez. Egy barátom azt mondta, ha dolgozni kell akkor ő három melót szeret csinálni: 1., pénzt számolni, 2., bort fejteni, 3., pálinkát főzni.
A hardver: Kb. 120- 130 literes az üst. Full réz minden, a hőtő is.
Szoftveres támogatás: 2 fő. Az eddigi tapasztalat, másfél diploma- rokon szakmából.

Az eredmény furcsa: Első felöntés: szilva. A gyümölcs kézzel szedve, szinte minden darab becézve, babusgatva. Lehet hogy nem kellett volna eddig tartogatni- szakmai hibaként értékelem, de nem értünk rá.
Az első Aktus: Nehezen indul el és lassan jön és kevés. ( Kiöntéskor tapasztaltuk le is égett az anyag az alján). Kb 100 literből lefolyt max. 6-7 liter furcsa barnás folyadék, ami átlag kb. 50-51 fokos. A hőmérő szerintem pontatlan volt és nem a párlatgőzbe (tehát nem a páracső kimenetén hanem tőle 20 cm-re) az üst tetején „mért”. Sikerülhet elsőre is vagy ezt csak olyan próbának vegyem? Miért barna? Elcsesztem valamit? A cefre szerintem, ha ne is volt tökéletes, de tűrhető volt. Még nem tisztáztuk le, mert azóta szakad az eső és nem jutok ki a tetthelyre.
Kérdésem: 1., tisztázás után végre tiszta lesz?

A második aktus: kb 3 éves bor amit úgy ottfelejtettem a hordóba. Se lefejtve se semmi. Tudom hogy finggal nem lehet tojást festeni és moslékból nem lesz finom pálinka, de hátha. Nem volt szívem csak úgy egyszerűen kiönteni. Tehát üst felönt, a hűtőn buheráltunk, kifújtuk és vártuk mi történik. Mintha hígító fojt volna- a szaga alapján. Tisztának tiszta, legalábbis a szilvához képest. A fok gyengébb anyagot mutat 48 ról indultunk és olyan30-35ig csurgattuk.
… és véget ért a nap és teljesen eláztunk- az esőtől, nem a pálesztól.

Kérdés:
2., Tisztázáskor mire figyeljünk? A hígító szag lehet hogy csak a mi orrunkba van, mert egy ismerősünk arra vetődött és ő nem érezte, sőt elismerőleg nyilatkozott.
3. A barna szín világos lesz/ lehet?
4., Meddig húzhatom az időt a tisztázásig, vagy ha üvegbe raktam, lezártam, nem „romlik” el?
Észrevétel: az volt a véleményünk a főzés kiszolgálásához szükséges két fő. Hiszen a cefre mozgatása „erő” igényes. De miközben csurgott az anyag szinte csak malmoztunk. Célszerű lenne csinálni egy kisebb ketyerét, amit csak tisztázáshoz használnánk. Így az egyikbe rotyogna a motyó, a másikból csepegne a finom manna. Igaz felmerül a kérdés, megér az egész ennyit? Az idő lerövidülne, az biztos.

Na van még 100 liter rossz borom és egy 50 liter barackom. Ez utóbbi kritikus, lehet hogy kiöntöm.

Várom segítségeteket és tisztázás előtt Néha bekukkantok!