tkacsa Creative Commons License 2004.03.27 0 0 182
http://www.tv2.hu/cikk.php?cikk=100000088023
Videon "www.tv2.hu" naplo,marcius 27-ei adas.

Csodaklinika Düsseldorfban
Egy maroknyi kutató a remény városában: gyógyíthatóak lesznek a gerincvelő sérülései

Néhány évvel ezelőtt egy világhíres színész ébredt fel egy klinikai ágyon - és megdöbbenve vette észre, hogy nyaktól lefelé megbénult. A tolókocsiba kényszerült színész - nem más mint Cristopher Reeves - akit addig csak Szupermenként ismert a világ, első kérdése feleségéhez az volt: miért nem hagytál meghalni?

Mégis életben maradt, és él azóta is: és nem sajnálja a dollármilliókat azoktól a kutatásoktól, amik folytán mások nem fognak majd tolószékbe kényszerülni. A csoda hamarosan megtörténhet: egy Düsseldorf-i klinika laboratóriumában már újra képesek járni az elvágott gerincű patkányok. A Napló stábja járt a helyszínen.

Düsseldorfot egy maroknyi kutató a remény városává tette a világ több százezer tolószékbe kényszerült ember számára. Klapka Nikolett, a 29 esztendős magyar származású lány olyan gyógyszert tesztel a laboratóriumi patkányain, ami újra képessé teszi a félig elvágott gerincű állatokat a járásra.

Mint azt a Napló stábjának Nikolett elmagyarázta, a a gerincvelő sérülése azért járt együtt a tragikus bénulással, mert a seb helyén, az idegszálak újra összenőnének ugyan, de ezt a keletkező heg gátolja, az idegsejtek végződései nem érnek össze. Nikolett és munkatársai egy olyan gyógyszert tesztelnek az állatokon, ami a hegesedést lassítja, és esélyt ad az idegsejteknek, hogy keresztülnőjenek a keletkezett szakadáson: a remény abban áll, hogy a gerincvelőnek van esélye meggyógyítani önmagát.

A patkányokon végzett kísérletek tanúsága szerint a kezelt állat mozgáskoordinációja mintegy hatvan százalékkal javul, életlehetőségei jelentősen bővülnek. Nikolett a Napló kérdésére elmondta, hogy a főemlősökön, majd embereken végzett kísérletek engedélyezésére várnak, de a fiatal magyar lány bizakodó: szerinte hét-nyolc éven belül már hozzáférhető lesz a gyógyszer, ami meggyógyítja a gerincvelő sérüléseit.