Zrínyis Creative Commons License 2004.03.26 0 0 35
Az EU-csúcson tízpontos intézkedési tervet fogadnak el a terrorveszély elleni közös fellépésre. Mindezt a holland Gijs de Vries hangolja majd össze, a tagállamok kormányközi együttműködésének keretében – tehát nem „nemzetek feletti” alapon.

1. A nyárig tényleg végre is hajtják azokat a jogszabály-összehangolásokat, amelyeket már két éve elhatároztak (például közös letartóztatási és kiadatási parancs).

2. Közös antiterrorista hírszerzési elemző csoportot hoznak létre, az eurohaderő már meglévő, hétfős „kémagytrösztje” bővítésével.

3. Az Europol (az uniós rendőrségek közös adatintézete) és az Eurojust (a vizsgálóbírák és ügyészek testülete) egyezteti a terroristagyanús ügyek nyomozását.

4. A tanúvédelem európai szintűvé emelkedik. Azonosító-adatcserebank létesül a feltételezett terroristákról: ujjlenyomat, DNS-minta, használt álnevek, iratok stb.

5. Világszerte felmérik, milyen szervezetek és egyesületek pénzelik, valamint fedezik a terrorcselekmények elkövetőit.

6. Elzárják a terrorszervezetek pénzmozgását.

7. A tagállamokat felkérik a közművek, víz- és energiahálózatok erősebb védelmére.

8. 2005 végéig (a tervezettnél korábban) az unión kívüliek belépővízumához digitális arcképet és ujjlenyomatot (vagy íriszlenyomatot) mellékelnek, amit közös adatbázisban tárolnak.

9. A harmadik országok támogatását az EU ahhoz köti, hogy az illető ország fellépjen a terrorizmus ellen.

10. Felmérik a radikális iszlám egyesületeket, kampányt indítanak a raszszizmus ellen, a vallások közötti béke érdekében.

Nem lesz viszont:

közös, nemzetek feletti, európai hírszerző ügynökség,

nemzetek feletti antiterrorista koordinátor,

a hírszerzési és elhárítási együttműködés egyelőre csak az öt nagy tagállam kémfőnökeire terjed ki.

(NOL)