kábelbúvár Creative Commons License 2004.03.16 0 0 362
Éger szombaton úgy rikácsolt, mint 1 zsebdiktátor!

"– Konkrétan például ez az állítás az önök etikai kódexében milyen vétségnek számít?

– – Orvos orvosról, nyilatkozik, de molesztáló módon, az orvosi kamara tevékenységéről, mint a kamara tagja, homlokegyenest mást állít, mint ami a kamarának a folyamatosan közzétett, kommunikált és minden tag számára egyértelműen köztudott koncepciója, és szakmapolitikája, és ehhez hasonló sértéseket – ez mindenféleképpen etikai vizsgálatot igényel. Etikai alapszabály, hogy gyakorlatilag orvos orvosról ilyet nem nyilatkozhat, nem mondhat róla – ilyet a Magyar Orvosi Kamara tagja a Magyar Orvosi Kamara döntései, politikájával szemben gyakorlatilag mint kamarai tag nem nyilatkozhat meg. A kamarán belül megvannak a megfelelő fórumok, ahol az ellenvéleményét kifejtheti. Adott esetben az ellenvélemény kerül túlsúlyba, akkor ez a kamarának a továbbiakban képviselt álláspontja, na de hát most bocsánat, egy negyvenezer fős tagságú testület szanaszéjjel beszél, akkor ez hova vezet?

– Tehát, egyik orvos sem mondhatja el a véleményét, hogyha az esetleg negatív az orvostársadalomra nézve?

– Elmondhatja a véleményét, azonban azt gondolom, hogy mindenképpen igazolnia, illetve bizonyítania kell.

– Azért kíváncsiskodom, mert én úgy tudom, hogy ebben a cikkben általában az orvostársadalomról van szó, és annak elitjéről; nincsen megnevezve senki, tehát nem vádolnak személy szerint senkit, még olyan szinten sem, hogy beosztáshoz kötik. Tehát nem írják körül, hogy kik lehetnek ebben a bizonyos elitben, hanem általában kijelentik azt, amit ön is említett.

– Téved, mert az előbb idéztem önnek, hogy milyen területen érint dolgozó orvoscsoportot – nevet például konkrétan nem –, a CT, ultrahang, képalkotó diagnosztika, elmondtam önnek. Bocsánatot kérek, ha kérdez, legyen szíves odafigyelni arra, hogy mit válaszolnak. Prekoncepcióval nem lehet riportot csinálni.

– Én csak kíváncsi vagyok arra, hogy...

– Nem kíváncsi, ne haragudjon, ön prekoncepciót csinál, én pedig prekoncepcióra nem nyilatkozom… elmondom önnek készséggel, hogy indult egy vizsgálat, amelyik alapján egy helyzetet az arra hivatottaknak tisztázni kell. Ön pedig beállít valamit úgy, mint hogyha ez már előre el lenne ítélve, vagy el lenne rendelve, hogy mi lesz ennek a vége. Erről szó nincsen. Arról van szó, hogy a Magyar Orvosi Kamara mint hivatásrendi köztestület őrködik gyakorlatilag a magyar embereket gyógyító grémiumnak a tisztességén és a becsületén. És hogyha erre nézve a testület valamelyik tagja folyamatosan és hogy úgy mondjam, sértő módon nyilatkozik, és a kamarának a szakmapolitikai célkitűzéseit egyértelműen homlokegyenest másképpen és ellenkezőleg állítja be, mint ahogy az ténykedik – mint ahogy azt mondja, hogy reformoknak ellenáll a Magyar Orvosi Kamara, például ide van írva ez is, akkor, már bocsánatot kérek, hát ebben a kamarának meg kell nyilvánulnia. Ha azt mondja, hogy a kamara érdekelt a hálapénz-rendszer fenntartásában. Ami konkrétan annyira nem igaz, hogy a kamara nyolc hónapja egyebet sem mond, minthogy elég a hálapénzből, nem ez a megoldás, meg kell szüntetni, tisztességesen kell a gyógyítókat hivatalosan honorálni. Ilyet nem lehet állítani, hogy a kamara abban érdekelt, hogy megmaradjon a hálapénz."
radio.hu