Biztos, hogy az én felelőtlenségem, de csak most tudtam meg - 1,5 év után -, hogy a lakástámogatás (max 240ezer), ami évvégén visszaigényelhető, az csak a befizetett adómból történhet!
A szörnyű az, hogy két hitelezőnek fizetek (FHB + Fundamenta) és sehol nem tájékoztattak arról, hogy ez a támogatás, csak a felesegém és az általam beadózott forintokból igényelhető vissza! És nem a gyerekek után!!!
Mindkét pénzintézetnél, annak üzletkötőjétől az hangzott el, hogy az összevont 55 ezres havi törlesztésből, évvégén a két gyerekre(!) visszaigényelhetek havi 20 ezret. Igenám, de közben a nejem terhes lett (8 hónapos, már Gyesen van) tehát olyan jövedelme nincs ami adóköteles, így csak az én adóalapomból lehet visszaigényelni!
Mármost, ha igénybe szeretném venni az a gyerekkedvezményt ami 96 ezer két gyereknél, valamint a lakáskedvezményt ami 240 ezer akkor minimum 336 ezer forint adót kellene befizetnem egy évben.
Nekem bruttó 82-nél ez csak 90 valahány ezer forint, magyarul ennyit igényelhetek vissza!
Ha szembe állítom a mi esetünket a gyermekeink keresztszüleiével, akik szintén egy 30-as pár - de gyermektelenül, ugyanígy kölcsönből vásároltak lakást - akkor óriási a különbség! Ők is úgy 80 környékén vannak bejelentve, nincs állami támogatás a gyerekek után, teljes adót kell fizetniük, ők így 240 ezret simán visszakapnak most évvégén. Mi két gyerekkel kevesebb állami támogatásban részesülünk, mint ők gyerek nélkül!
Jó ez? Tényleg ez a jövő? Miért beszélnek nekünk a gyermekvállalás ösztönzéséről? A nagycsaládosok segítéséről?