drótszamár Creative Commons License 2004.03.10 0 0 740
A Financial Times szerint a magyar egészségügyet a pincétől a padlásig át kell alakítani, a reformok útjában azonban az előjogaikra féltékeny, hálapénzre pályázó orvosok állnak. Az eszközpark megfelelő lenne, azonban az orvosok nem minden esetben használják azt.
"Az orvosok tartják fent a kiszipolyozó rendszert"

Tudom, hogy nem kell hanyattesni a külföldi véleményektől: gyakran helyi forrásokból tájékozódnak, a saját megfigyeléseik és elemzésük pedig sokszor nem elég alapos. Azonban van egy ellentétes tényező is: nem kötik őket a helyiek érdekei, félelmei és mániái, a kívülálló elfogulatlanságával és természetességével mondják ki, ha a király meztelen.

Az egészségüggyel kapcsolatban, azt hiszem, az utóbbiról van szó. Miközben valószínűleg rengeteg jól felkészült és lelkiismeretes orvos dolgozik az országban (találkoztam ilyenekkel én is, főleg a fiatalok közt), akik nem haszonélvezői az állapotoknak, vagy szívesen lemondanának a kis előnyökről a tisztább viszonyokért, szenvednek a főnökeiktől és a rendszertől. Ők, vélhetően sokan, képesek és érdekeltek is lennének abban, hogy az egészségügyi dolgozók felelőssége, munkájuk ellenőrzöttsége ne legyen sokkal kisebb, a betegek és hozzátartozók kiszolgáltatottsága pedig sokkal nagyobb más országokhoz viszonyítva, mint ami az ország fejlettsége alapján magyarázható.