Wic Creative Commons License 2004.03.09 0 0 39

A Fidesz szerint rossz üzletet kötött a kormány az M5-ös ügyében

2004. február 12., csütörtök 12:09
.....

Mi lett a sorsa a Postabank eladásából származó összegnek?

Több mint százmilliárd forintért értékesítette tavaly az ÁPV Rt. a Postabankot. Az eladásra szóló megbízást a Magyar Posta, mint a pénzintézet akkori tulajdonosa adta a privatizációs szervezetnek. A bizományosi szerződés keretében így az ÁPV Rt.-hez folyt be a több mint százmilliárdos vételár. A Posta ebből az összegből adót fizetett, és így információink szerint mintegy 90 milliárd forint maradt.

- Mi lett a sorsa ennek az összegnek?

- A Posta különböző tranzakciós költségek és különböző elszámolások után valóban kiszámlázott nekünk decemberben 91 milliárd forintot, és ezt a 91 milliárd forintot az idén fogjuk elszámolni a Postával – mondta Macher Ákos, az ÁPV Rt. gazdasági vezérigazgató-helyettese. Úgy tervezzük, hogy 2004-ben a tőkeleszállítással és osztalékelvonás formájában fogunk elszámolni a Postával. A költségvetési törvény előírja, hogy a bevételek és a ráfordítások egymilliárd forint fölötti részét minden évben be kell fizetni a költségvetésbe. Ez a jelen esetben úgy történt, hogy volt 160 milliárd forint bevételünk, 104 milliárd forint volt az összes ráfordításunk, és 56 milliárd forintot befizettünk a költségvetésbe. Magyarán, ebben a befizetésben benne van a Postabankból származó bevétel is.

- Ebből tehát az érthető, hogy ez a bizonyos, mintegy 90 milliárd forintos összeg már tulajdonképpen az államkasszában van, tehát onnantól fogva már az állami költségvetés gondoskodik ennek a felhasználásáról?

- Igen, pontosan.

Előzmény: szutyok (33)