bwoay Creative Commons License 2004.03.09 0 0 25
de mi a fixfókuszos objektív gyújtótávolsága?
gondolom kb 35 mm (-nek megfelelö). Szerintem így nem olyan vészes, de mindjárt kipróbálom.
Megvolt. Semmi különös, még 1/5-öt is gond nélkül sikerült kitartani. Egyik barátom a legutóbbi, éjszakai hattyúfotózás során fél mp-es expozíciókkal próbálkozott a sötétben, és ugyan nem lettek tökéletesek a képek, de meglepődtem, hogy szabadkézből mégis mennyire "jól" sültek el.
(a gyújtótáv 54mm-nek felelt meg, szóval még némi zoomot is használt).
Az IS-nek nem ilyenkor mutatkozik meg a valódi haszna, pláne azért, mert olyan 1/30 alatt már nem igazán hatékony. Nekem az a véleményem, hogy 5-6x-os zoomátfogás mellett pl. teljesen jól el lehet boldogulni IS nélkül a legtöbb esetben. Nyilván ott is adódnak helyzetek, amikor azért jól jönne, de lényegesen kevesebb, mint a 8-10-12x-es zoomátfogású objektívvel szerelt gépek esetén.
Ezeknél ugyanis a legnagyobb gyújtótáv tényleg csak jó fényviszonyok mellett használható igazán SZABADKÉZBŐL.
Ha valakinek módjában áll állványt használni, vagy gyengébb fényviszonyok között nem szokott fotózni (legalábbis nem nagy gyújtótávval),
esetleg ArnoldSchwartzenboosterminátor fogással rendelkezik, akkor persze teljesen felesleges a képstabilizátort témát feszegetni.
Én részben úgy tekintek az IS-re, mint mondjuk az AF/AE-re: nem létszükséglet, de lényegesen megkönnyíti az ember dolgát, adott esetben levesz még egy gondot a vállamról, és jobban koncentrálhatok a témára.