Bborkedvelő Creative Commons License 2004.03.07 0 0 22911
Sziasztok!

Már rég figyelemmel követem "társalgásotokat", és fogadjátok tiszteletemet érte. Jómagam 6 éve ismerkedem a magyar borokkal, és mostanra ez a hobbimmá is vált. A kezdő lökést 1998-ban a Degenfeld pincészet Muscat Lunel 1997-es bora, illetve Thümerer Vilmos 1995-ös Bikavér bora adta.
Mostanra gyűjtöm a borokat, és jó esetben naponta kóstolok is.

Kedves BZoltán!

Elnézésedet kérem, hogy rögtön ilyen fontos kérdésben szólok hozzá, ez most "kikívánkozik" belőlem.

Nem emlékszem pontosan, hogy a jelenlegi pontozási rendszert ki találta ki, de gondolom, hogy a mostani osztályozási rendszer egy hosszabb egyeztetés eredménye. Bizonyára "jó munka", zárt baráti körben egészen jól használható. De mi van akkor, amikor a Ti kóstolásotok osztályzatát valaki referenciaként akarja használni. Pl. borbeszerzéshez. Ti magatokat laikusnak nevezitek - szerintem hibásan - de akkor azok, akik most csatlakoznának a borismerők csapatához, azok "szub laikusok"? Olyan borokat kóstoltok, és minősíttek, amelyek közül néhány elismerten a magyar bortermelés csúcsát képezik. Beszéltek róla, tulajdonságaikat tárgyaljátok, és utána laikusnak mondjátok magatokat?

El kell fogadni, hogy a 100 pontos pozitív borbírálati rendszer a világon a legelterjedtebb. Vannak hibái, de még mindig a legjobb. Ha az autókhoz hasonlítanám, legalább annyira elterjedt, mint az első kerékhajtás. Van még más pontozási rendszer is (20 pontos pozitív, negatív hibapontos, csillagocskák - 3, 5, stb.), az összes a saját hibájával és jó tulajdonságával.

Szerintem egy 10 pontos, új minősítési rendszer bevezetése, ismertté tétele és megismerése szinte lehetetlen feladat. Nem akarom az autós hasonlatomat elővenni (öt kerék). Bocs!

Minden gyakorlás kérdése. Ebben a témában nem érdemes olyat gyakorolni, ami nem elterjedt. Ez nem globalizálás!

Viszonylag rövid időn belül el lehet sajátítani, hogy néhány pillanat alatt behatároljuk a bor kategóriáját (50-60pont vagy 60-70 pont, stb.) Utána már csak a helyére kell tenni kategórián belül. Igenis nagy különbséget lehet tenni 68 és 69 pont között. A 69 pontos bor már szinte 70 - az már más kategória, tehát érzékelhető a kategória határa. a 68 pontos pedig ettől távolabb van, pontosan 2 pontnyira. Ha társaságban kóstolunk, néhyány borral belőjük a szintet, utána kicsik az eltérések. A nagy eltérésekre magyarázatot kérünk. A nagy kóstoló szakemberek sem úgy pontoznak, hogy veszik a bírálati lapot, aztán sorban a sorokat, hanem kitalálják a pontot, utána pedig a szükséges pontokat levonják a megfelelő sorból.

Szóval ne legyetek kishitűek magatokkal szemben, pontozzatok a legjobb belátásotok szerint (én azért javaslom a 100 pontosat), kóstoljatok sokat, és beszéljétek meg élményeiteket. Rövid időn belül nagyon hasonló pontokat fogtok osztani.

Bocs, hogy ilyen terjedelmesre sikerült.

Előzmény: BZoltan (22901)