Kedves Firmatársak, kedves Novbert!
Kertész Botond a. Hiéna vagyok, okleveles geológus-mérnök, geográfus (egyszerűen bányász), a Dudujka-völgyi Rókák Baráti Társaságának titkára. Mondanom sem kell, hogy a Műegyetemes sztorihoz kapcsolódva nem tudok én sem csendben maradni. Természetesen a DVR nevében is visszautasítom a pesti és más egyetemek hagyománymajmolási törekvéseit.
1. Hogy rendezhet ennyi pogány Szakestélyt (én jobban szeretem, mint a Szakest szót, talán ünnepélyesebb), ha azon részt sem vehetnek? És ha véletlenül mégis, akkor ugye terítetlen asztalnál kénytelenek végigülni a rendezvényt. Mondjuk elég vicces lenne egy villanyost szénporral a képén látni.
2. Jaggernek teljesen igaza volt, hogy a nótákat levetette. Egyébként a mi szakmai egyesületünk az OMBKE, de a műegyetemeseknek is van. Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) a neve és nem elhanyagolható nótagyűjteménnyel rendelkezik. Sajnos olyan is akad közte, mint pl. : "Az Eötvös Lóránt egyetemen geológus lettem...", de sok olyan is van aminek semmi köze a Mi Nótáinkhoz (Ha jól emlékszem van pl Andezit Géza, Alumínium edény, stb., nem biztos, hogy pontosan ilyen címekkel). Az MTESZ-en belül van Magyar Elektrotechnikai Egyesület és Közlekedéstudományi Egyesület is, talán megkérdezhetnék őket, talán segítenének a BME-s hagyományok kialakításában.
3. Egy jó példa a hagyomány-kialakításra a Miskolci Egyetem bölcsészei, akik, amikor egyenruhát készíttettek maguknak, nem bántották a már kialakult egyenruha-típusokat, hanem régi magyar népviselethez nyúltak vissza (Bocskai).
4. A BME (reméljük) csak a Szakestélyt próbálja utánozni. Gondolom egyetértetek velem abban, hogy az ember sokkal-sokkal jobban érezheti magát pl. egy szűk baráti társaságban, nyáron egy kerthelyiségben, ahol Bursch-nótákat dalolva, sörrel (vagy borral) nedvesítve pipafüst száll a a magasba. De mégis!!! Hosszú-hosszú évtizedeken-évszázadokon keresztül foggal-körömmel kapaszkodtunk őseink szellemiségébe. A narancssárga szalag nem csupán egy rossz próbálkozás egy hagyománynélküli, egymást nemismerő egyetemi világból. Ez a mi hagyományaink kigúnyolása!!!
5. Amit 1735-ben őseink elindítottak ránk vonatkoztatva ma így néz ki:
"Bt. 49.§ (2) A bányászok egyedülálló szakmai hagyományaik és megkülönböztetett munkájuk elismeréseként jogosultak a bányász díszegyenruha viselésére és saját himnuszuk használatára." (idézet az 1993. évi XLVIII. Bányatörvényből.) Hát nekem ne csendüljön fel a Lágymányosi-hídon a Szerencse fel, a tárna vár!!!!!
6. A gyűrűnek alapító okirata van, az egyenruhák OMBKE-engedélyhez kötöttek. Legalább ezeket őrizzük.
7. Véleményem szerint az ősi karok dékánjainak közös elítélő nyilatkozata lenne helyes megoldás.
Jó Szerencsét!