bandika Creative Commons License 2004.03.05 0 0 22885
Gyerekek, nagyon fontos dolgokról és nagyon jókat írtok, jó irányba megy ez az egész beszélgetés.

Leírom, hogy nekem, mint a borkultúrával csak az utóbbi 3-4 évben ismerkedő amatőrnek, aki a kóstolt borokról eddig csak hallott, miért volt nagyon jó és tanulságos a szombati kóstoló:

1. nagyon jó volt, hogy nem tudtam, mik vannak a sorban (törekedtem is arra, hogy ne figyeljek oda, amikor egyesek erről kezdtek el előtte vagy közben beszélni) - engem sajnos határozottan tud befolyásolni, hogy mit olvastam/hallottam eddig egy borról: mind rossz, mind jó irányban, csitének igaza van? ha úgy ülünk le kóstolni, mint mondjuk a Monarchia kékfrankos- meg Hétszőlős estjein, amelyeken erősen gondolkodom, hogy részt veszek, akkor tényleg más az alaphozzáállás

2. az egész kóstoló egy kellemes szinten zajlott, se nem volt túl komoly, (mű)szakmaisággal átitatott, se nem volt laza vedelés (shiraznak igaza van, legközelebb tán kevesebbet kell engedni lecsúszni a torkunkon, de nagyátlagban azért sajnáltam kiöntözni ezeket a borokat :-)

A pontrendszerről: én 4-7 pont között pontoztam, most azt gondolom, túl az egészen és visszaolvasva a jegyzeteimet, hogy esetleg a Kopár megérdemelt volna egy nyolcast, de szándékosan nem nyúltam az est végén már a bor kóstolása után közvetlenül leírt pontokhoz. Egyetértek azzal, hogy célszerű belőni a pontozást, én korábban szórtam bátran a hatosokat, mikor egy-egy otthon kóstolt borról írtam ide, aztán láttam, hogy csite, BZoli, shiraz valahogy nem, ezért most szándékosan visszavettem. Viszonyítás kérdése az egész, lehet, hogy az adott pontjaim nagy részét esetleg egy teljes ponttal feljebb kéne melni, nem tudom, az biztos, hogy azért több 4 pontos bor is volt.

A kóstolás nehézségét adta az is (számomra), hogy gyakran az előző tételhez viszonyítottam, akarva-akaratlanul is, a Kopár és a Weninger volt nekem az a kettő, ami olyan szinten kiemelkedett, hogy több tétel múlva is tudtam hozzájuk viszonyítani (valalmint az ausztrál cucc különlegessége is végig megmaradt). Szóval egy-két "célzóbor" valóban kéne, amin bekalibrálnánk a pontjainkat.

Én a magam részéről szívesen tanulnék tovább veletek együtt: nem feltétlenül és mindig nagybor-sorral, bírnám, ha a hozott anyagból üzemelő "normál" topiktalikon is bevezetnénk a vakkóstolást.