BZoltan Creative Commons License 2004.03.05 0 0 22873
Miklós,

Klassz amit írsz és tényleg tanulságos.. viszont már többször említettem néhány apróságot... a Parker féle pontozási rendszerben _NEM_ laikusok pontoznak, hanem rutinos, szakképzett profik. Továbbá a Parker pontozása _NEM_ egy szimpla lineárisan növekvő rendszerben történik, hanem kummulatívan. Mint egy matekdolgozat ahol bár 100 pont a maximum és 90-től jeles az egész dolgozat, mégis mondjuk 10 darab 10 pontos feladatból jön össze a 100 pont.

Na erre egy laikusokból álló baráti társaság _NEM_ alkalmas. Továbbá szerintem ha egy laikus minden gyakorlat és előismeretek nélkül rámondja egy borra, hogy mondjuk 86, az olyan mintha Robert parker ránézne egy matekérettségire és azt mondaná, hogy 86 :) Hülyeség és sznobság.

Robert parker azt mondja, hogy ha egy bor 90 pont felett teljesít akkor azt kivállónak nevezhetjük... Mi pedig pont fordítva az általunk kivállónak tartott bort nevezzük 7 pontosnak. Mivel laikusok és gyakorlatlanok vagyunk ezért mindannyiunknak más a kiválló :)

Én személy szerint szívesen megtanulnám a Parker féle pontozást, de az egy külön szakma elsajátítását jelentené és annyira szoktam tisztelni más szakmákat amennyire elvárom másoktól, hogy tiszteljék az enyémet :) Tehát nem hiszem, hogy egy hétvége vagy pár borozás alkalmával el lehetne sajátítani a professzionális borkóstolás tudományát.

z

Előzmény: rmiklos (22872)