BZoltan Creative Commons License 2004.03.04 0 0 22865
Hét igen.

Bár a spanyol bortörvény előír egy a crianza-reserva-grand reserva meghatározását, mégis az egyes borvidékek (Denominación de Origen) kormányzó hivatala (consejo regulador) az amelyik ezt tovább szigoríthatja és ellenőrzi. Szóval nem olyan ostobák mint a magyar vagy német rendszer ahol központilag mondják meg a frankót egységesen magasról téve arra, hogy a borvidékeknek az égvilágon semmi közük nincs a politikai országhatá
rokhoz és két egy országon belüli borvidék egészen más elvárásokat kellene, hogy szabjon a rajtuk termett borral szemben.

A legtöbb DO-ban valóban azonos a meghatározás viszont a teljesség kedvéért had jegyezzem meg, hogy a fehér reserva az csak 2 év érlelést ír elő amiben minimum fél évnek tölgyfahordősnak kell lenni.
A vörös grand reserva pedig 5 év a minimum amiből legalább 2 év a fahordős és a palackos nincs ezen felül korlátozva. A fehér és rose grand reserva 4 éves érlelést jelent amiből 6 hónap hordós.

A nagy palackszám is egy érdekes kérdés.. főleg Rioja-ban. A nagy palackszámú tételek szinte kivétel nélkül exportra mennek, így stílusuk is inkább ehhez igazodik. Pont ezért nehéz "igazi" riojait találni ami a spanyol piacra és a hagyományos értékrendet tartva készül. A hagyományos riojai kevésbé a ropogós gyümölcsösségével hanem inkább az érettségével és a vaniliás, csokoládés masszív hordós jegyeivel és bódítóan délies illatokkal hordít.

z

Előzmény: tezu (22864)