Bortárs Creative Commons License 2004.03.04 0 0 22858
Ami a legmagasabb és legalacsonyabb pont kizárását illeti, szerintem érdemes alkalmazni.

"A pontozási rendszerünkkel kapcsolatban jogosan merülhet fel kritika, ha ugyanazon bor megítélései között 5-7(!!!) pontos különbségek mutatkoznak. "
Hát lehet, hogy magam ellen is beszélek, de nem biztos, hogy a pontozási rendszer hibája, ez az amúgy irreálisan nagy szórás. Szerintem ennek több oka is lehet. Nagyon eltérő emberek, eltérő ízlésvilággal (én - sajna - számottevő nemzetközi tapasztalat hiányában, úgymond magyar borokon "szocializálódtam", így azokat - némi nacionalizmussal megspékelve - szeretem.
Ehhez járul a borok talán a szükségesnél nagyobb fajta és minőségi szórása, valamint a nagybecsű társaság igen eltérő tapasztalatai és legyünk őszinték szakmai tudása is. Ez utóbbit természetesen magamra értem :(
Ár/érték összehasonlításnak szerintem csak hasonló fajta és kategóriájú borok esetében van értelme.
A pontozási rendszer objektivitásának növelése, szerintem gyakori közös kóstolásokkal növelhető. :) Szervezők (ne) vegyétek felszólításnak. Persze egy borkóstolás mindig tartalmazni fog szubjektív elemeket is, de ettől jó. Én úgy gondolom, bár még nem tudok annyit a szőlőről és borról, hogy véleményem autentikusnak legyen tekinthető, de egy valamit el tudok dönteni, amit iszom az ízlik-e, vagy sem. Persze ugyanaz a bor egy másik alkalommal, esetlek más ételek társaságában egész mást nyújthat.

Előzmény: BZoltan (22851)