Mijo Creative Commons License 2004.03.01 0 0 30

"Felszámolják a szövetkezetet
Adósságcsapda • Tönkremehetnek a gazdák
PN Online [2004-03-01]
Csávoly

Felszámolják a Csávolyi Mezőgazdasági Szövetkezetet. Nagy Géza elnök megerősítette lapunknak a hírt: a hitelezők egy része keresetet nyújtott be a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. Információnk szerint van olyan gazda, akinek egymillió forinttal tartoznak.

Nem újkeletű a csávolyi szövetkezet fizetésképtelensége. A gondok 1998-ban kezdődtek a sertésválsággal, aminek az lett a következménye, hogy 2002-ben meg is szüntették a sertéstelepet. Saját földjei nincsenek a szövetkezetnek, ám 460 hektár bérleményen folyik a veszteséges – tavaly súlyos aszálykárral is sújtott – növénytermesztés. A gondokat csak súlyosbítja, hogy már nem képesek biztosítani a takarmányt a még meglévő – szintén veszteségeket produkáló – 200 fejőstehén számára. Információink szerint a csávolyi szövetkezetnek tartozásai vannak az APEH, a hitelező bank és a beszállítók felé egyaránt. Az ingatlanok jelentős részét jelzálog terheli.

Március végéig nem lesznek elbocsátások, egyelőre marad a 37 foglalkoztatott. 45 nap alatt mérleget kell készíteni az értékesíthető, mozgósítható vagyonról (a gépekről, az állatállományról). Megoldást jelenthetne, ha sikerülne eladni a szarvasmarhatelepet, mert akkor talán ki tudnák fizetni az adósságokat. A telep értékesítését tavaly már megkísérelte a szövetkezet vezetése – sikertelenül.

Korsós Lajos bácsbokodi termelő nagyon elkeseredett. Azt fontolgatja, hogy kiáll tüntetni a szövetkezet székháza elé. Egy tavaly áprilisban megkötött szerződésnek megfelelően ugyanis leszállított bruttó 87.200 kilogramm napraforgót, amiért legkésőbb október 15-ig fizetnie kellett volna a szövetkezetnek 4 millió 350 ezer forintot – kamatokkal együtt. Mivel ez nem történt meg, december elsején ügyvédje révén kérte a szövetkezetet, hogy fizessen 8 napon belül. Akkor Nagy Géza elnök azt ígérte írásban, hogy legkésőbb az év utolsó napján átadják a szerződés szerint járó összeget. A mai napig hiába várja a pénzét a gazda, aki tehetetlen. Mint mondja, a termény közraktárban van, és januárban hasztalan kérte, hogy ha fizetni nem akarnak, az árut adják vissza. Amikor szállítójárműveivel megjelent a szövetkezetben, közölték vele, hogy a napraforgó így már állami tulajdonban van, nem nyúlhat hozzá. Azóta is: se pénz, se termény. Így nem tudja miből befizetni az államnak a mintegy 600 ezer forint áfát.

Taschner Attila, az Agro-bróker kijelölt felszámolóbiztosa egyelőre nem tudott konkrétumokat mondani a Petőfi Népének a megkezdett felszámolásról. 10-15 nap múlva már többet tud, és nyilatkozik lapunknak az ügyről – ígérte. Úgyhogy a témára még visszatérünk.

Munkatársainktól"