joss Creative Commons License 2004.02.28 0 0 99

mielőtt az gyanú merülne fel bennetek, hogy (csak)a gyűlölet beszél belőlem, ime:

Bűnügy: Ellobbant apró élet
Kovács Jánosné családgondozó: Rossz előérzetem
volt, amikor megláttam, hogy Alexandra terhes

http://www.zsaru.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=361

TŰZBE DOBTA ÚJSZÜLÖTT GYERMEKÉT
Faluszerte terjedt a hír, hogy az öttevényi kézbesítőnő teherbe esett. Cs. Alexandra (23) azonban titkolta terhességét. Saját magának is bemesélte, hogy nem vár gyermeket, csupán egy kissé meghízott. Titokban szülte meg otthonában kisfiát, majd egy nap múlva tűzbe dobta az újszülöttet.

– Nem félti a kisbabát? – vontam kérdőre Cs. Alexandrát,szerintem felelőtlenség ilyen előrehaladott terhes állapotban biciklire ülni, és kihordani az újságot afaluban – mondta S. Tamásné, amikor felkerestüköttevényi vegyesboltjában. – Alexandra azonban tagadóaningatta fejét, ő nem várandós, honnan veszem ezt a sületlenséget. Itt lakik néhány házra tőlünk az édesapjánál Milánkával, négyéves kisfiával. Apja istagadta, hogy a lánya terhes volna. Nekem pedigmondhattak bármit, még a pufikabátján keresztül is látszott, hogy másállapotban van.

Újév után rögtön
feltűnt, hogy nemrég megszülhette a babát, hiszen
egészen lapos volt a hasa. Két hétre rá nyomozókkerestek fel Győrből, és kérdezték, nem éreztem-e karácsony körül valamilyen szokatlan, égett szagot. Utána tudtam meg, hogy Alexandra kisbabája elégett akazánban. A rosszullét környékezett.

Takargatta hasát a kismama
– Rossz előérzetem volt – magyarázta Kovács Jánosné óvónő, aki egyben az öttevényi gyermekjóléti szolgálat családgondozója. – Többektől is hallottam a hírét, hogyAlexandra eltitkolja terhességét. Aggódtam a babáért,így saját magam akartam meggyőződni róla, és felkerestem a lakásán december elején. Egy fotelben ülve fogadott,szabadidő ruha és bő, kötött pulóver volt rajta.Milánkát szorosan az ölében tartotta, láttam, hogy a hasát takargatja előlem. A kisfiú azonbanizgett-mozgott, majd egy pillanatra kiszabadultszorításából. Ez a néhány másodperc elegendő volt, hogy megállapítsam, terhes, és előrehaladott állapotban. Megkérdeztem tőle, mikorra várja a babát. Azt felelte, hogy miért zaklatom. Négy és fél hónapja járt nőgyógyásznál, és nem vár gyereket.
A családgondozó hölgy ekkor közölte Alexandrával, hogy név nélkül is szülhet, vagy inkubátorba helyezheti, illetve örökbe adhatja az újszülöttet, ha nem kívánja megtartani. Minden segítséget felajánlott, Alexandra azonban egyfolytában a fejét ingatta, hallani sem akart az egészről.

Végül Kovács Jánosné értesítette az ügyről a jegyzőt, majd a védőnő felkereste Cs. Alexandrát. Ő azonban nem egyezett bele, hogy megvizsgálja. A
jogszabály szerint erre valóban nem kötelezhető.
Készítettek egy nyilatkozatot, melyet S. Alexandra aláírt, kijelentette benne, hogy nem terhes. Ennyittehetett a hatóság.

Élve született a baba
Január közepén névtelen bejelentés érkezett a
rendőrségre, hogy Cs. Alexandra valószínűleg megszülte gyermekét, de feltételezhető, hogy az anya valamilyenúton megszabadult tőle.

– Kihallgattuk Cs. Alexandrát. Szülész-nőgyógyásszal is megvizsgáltattuk – mondta Tóth István főhadnagy, aGyőr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság életvédelmi alosztályának főnyomozója. – Az orvosmegállapította, hogy az asszony két héttel azelőtt gyermeket szült. S. Alexandra még ezután is tagadott mindent: „Az én testem, tudom, hogy mi történt velem, nem szültem, csak meghíztam, és hirtelen lefogytam. Ez nálunk családi vonás” – ismételgette.

Néhány óra elteltével azonban megtört, és beismerte, hogy december 25-én, a reggeli órákban otthonában megszülte kisfiát. Takaróba csomagolta, majd kis fürdetőkádba helyezte az újszülöttet, és a szekrény tetejére tette. Másnap a ház kazánjában lobogó tűzbe dobta. Eleinte azt mondta, hogyhalva született a kisfiú. Később azonban beismerte, hogy szülés után félóráig halkan nyöszörgött.

Zavarosan védekezik

A nyomozók átvizsgálták a házban, a pincében és az udvarban talált hamut, de semmilyen emberi testre utaló maradványt nem találtak. Hogyan is leltek volna bármire,hiszen két hét eltelt a hamvasztás óta, ezalatt pedig az apró csontok teljesen elporladhattak. Cs. Alexandra előzetes letartóztatásba került.
Igazságügyi elmeszakértő, pszichológus és pszichiáter vizsgálja meg hamarosan. Újszülött megölésével gyanúsítják, és nemzárható ki, előre felkészült rá, hogy szülés után megöli gyermekét. A nő azzal védekezik, hogy tudatilag bemesélte magának, nem lehet terhes. Amikor mégis megszülte a csecsemőt, tudatbeszűkült állapotba kerülhetett. Mindez bizonyára azért történt, mert
négyéves kisfiának és a csecsemő apjának nem akart rosszat. Tudja ő, milyen borzasztó, ha csonka családban nő fel a gyerek. Két nővérével őt is egyedül nevelte fel édesanyjuk, így látta, hogy mennyit szenvedett szegény.Az elégetett csecsemő édesapja Mosonmagyaróváron él feleségével és gyermekével. Cs. Alexandra szerintóvszerrel védekeztek annak idején, nem érti, hogyan eshetett teherbe.

TESZÉRI GYÖRGY
KERETESEK

Honnan jöttél télapó?

Milánkát édesapja vette magához, aki eddig is hetenként rendszeresen látogatta kisfiát. A húszezer forintosgyermektartást is pontosan fizette minden hónapban. – Az édesapa vagy a nagymama gyakran eljött az óvodába is Milánkáért – meséli Erzsi néni, a kisfiú óvónője. – Aranyos, okos kisgyerek. Alexandra is gondosan, türelmesen nevelte. Tavaly Mikulás ünnepségre egy szép, hosszú verset tanított be kisfiának. Honnan jöttél, télapó? – ez volt a címe. A helybéli kábeltévé is felvette és lejátszotta, annyira értelmesen mondta el Milánka. Én is láttam Alexandrán, hogy terhes, nekem is letagadta. Nem értem, mi történhetett vele. Alexandra idejárt egykor az óvodába, én is gondoztam egyszer-egyszer. Szerintem segíteni kellene neki, legalább egy jó ügyvédet fogadna mellé a családja. Az anyja azonban azt mondja, bűnhődjön, ha ilyesmit tett.Borzasztó, ha ennyire megtagadják az embert a hozzátartozói. Bármit is tett, mégiscsak az ő vérük, nem lenne szabad magára hagyni őt a bajban.

Nem vagyok terhes!

Cs. Alexandra öttevényi lakos kijelenti, hogy nem
gravida (terhes). Öttevényi postán helyezkedett el. Elmondása szerint kötelező orvosi vizsgálat történt 4,5 hónapja. Nőgyógyászati vizsgálat is negatív eredménnyel.Ezt a kijelentést fent nevezett személy szabad akaratából írta alá. Fenti megbeszélés, elbeszélgetés a Gyermekjóléti Szolgálat felkérésére történt. Cs. Alexandra kéri továbbiakban az ügy lezárását. Vállalja továbbiakban, ha problémája merül fel, felkeresi az illetékes szerveket. A védőnői segítségemet felajánlom.
Védőnő aláírása 2002. XII. 04.

(Zsaru, 2003/05. 12-13. o.)

u.i. Talán nem ártok neki: a képen a családgondozó-óvónő önkorm. képviselőnő van (nem mellesleg) 3 gyermekes családanya.