Törölt nick Creative Commons License 2004.02.27 0 0 35
Hajdu István lett az ORTT elnöke

Magyarország.hu
2003. március 10., hétfő

Hajdu Istvánt, a Magyar Rádió Rt. korábbi elnökét választotta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökévé az Országgyűlés hétfőn, helyreállítva ezzel a médiahatóság működőképességét. A tisztség Körmendy-Ékes Judit tavaly decemberi lemondásával üresedett meg.

Hajdu István az ORTT új elnöke

Az Országgyűlés 324 igen, 19 nem szavazattal és négy tartózkodással választotta meg Hajdu Istvánt, aki 2004-ig, a testület mandátumának lejártáig tölti be az ORTT-elnöki posztot. Az MSZP és az MDF egységesen igennel, az SZDSZ nemmel szavazott. A Fidesz-frakció 129 tagja támogatta Hajdu István megválasztását, míg négyen - Arnóth Sándor, Kékkői Zoltán, Pósán László és Szentgyörgyvölgyi Péter - tartózkodtak.

A jogszabály szerint a médiahatóság vezetőjét és tagjait az Országgyűlés - a képviselők több mint felének szavazatával - négy évre választja; a tagokat a parlamenti frakciók jelölik, míg az elnök személyére az államfő és a miniszterelnök közösen tesz javaslatot; a médiahatóságba választott személyek nem visszahívhatóak.

- Az Országos Rádió és Televízió Testület védi és előmozdítja a szólásszabadságot a műsorszolgáltatók piacra lépésének elősegítésével, a tájékoztatási monopóliumok lebontásával és újak létrejöttének megakadályozásával, a műsorszolgáltatók függetlenségének védelmével; figyelemmel kíséri a sajtószabadság alkotmányos elveinek érvényesülését, erről tájékoztatást ad az Országgyűlésnek - rendelkezik az ORTT-ről a médiatörvény.

Körmendy-Ékes Judit, az ORTT korábbi elnöke - aki 2000. március 1-jétől töltötte be ezt a tisztséget - tavaly december 5-én nyújtotta be lemondását az Országgyűlés elnökének, és december 31-i hatállyal távozott posztjáról. Lemondásával a médiahatóság működésképtelenné vált, mivel létszáma a médiatörvényben megkövetelt ötfős minimum alá csökkent. Mádl Ferenc köztársasági elnök és Medgyessy Péter kormányfő február 21-én jutott egyezségre abban, hogy Hajdu Istvánt jelöljék.

Az Országos Rádió és Televízió Testület tagjai, illetve az őket delegáló parlamenti pártok: Erdős Zsuzsanna (Fidesz), Ladvánszky György (MSZP), Tímár János (SZDSZ), Wéber János (MDF).
-----

Aha...
Az SZDSZ nevü szélsőséges törpepárt ezek szerint egyedüliként már tavaly sem támogatta Hajdut....
És most újra "nyomást gyakorolnak"....

Nahát.

Előzmény: Törölt nick (34)