Probatbicol Creative Commons License 2004.02.25 0 0 29
A közös jelölés szerintem nem azt jelenti, hogy a két fél az újságokban üzen meg neveket a másiknak.

Megint leszerepeltek. A törvény olyan kötelezettséget rótt volna rájuk, hogy üljenek le, mind a két fél vegyen elő 10-10 nevet, és addig nyüstöljék, amíg le nem szűkítik egy személyre. Tipikus magyar slamperáj.

Na most itt az új hír, új nevekkel, tehát a téboly fokozódik. Noha legalább felbukkant egy minőségi név, akire nem is gondoltam: Sárközy Tamás. Okos ember, kiváló jogász, a médiatörvény egyik megalkotója, nagyon tudja, hogy miről van szó, nem nevezhető véres balosnak sem.

MTI:
Négypárti tanácskozást kezdeményez a jövő hét elejére a köztársasági elnök a miniszterelnök nevében is az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) leendő elnökének jelöléséről, miután az újabb egyeztetésen sem született megállapodás kettejük között - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke közleményben az MTI-t.

Mádl Ferenc köztársasági elnök és Medgyessy Péter miniszterelnök szerdán újabb megbeszélést folytatott az ORTT leendő elnökének jelöléséről - tudatta Schillinger Erzsébet.

"Mivel az egyeztetésen nem született megállapodás, a köztársasági elnök a jövő hét elejére - a miniszterelnök nevében is - négypárti tanácskozást kezdeményez annak érdekében, hogy az ORTT elnökét a lehető legszélesebb konszenzussal válasszák meg" - áll a közleményben.

Az MTI kedden kormányhoz közel álló, neve elhallgatását kérő forrásból úgy értesült: az ORTT elnöki posztjára szóba került Kósa Somogyi György, az MTV stratégiai igazgatója, Kiss Péter kancelláriaminiszter volt tanácsadója és Sárközi Tamás jogászprofesszor, egyetemi tanár neve is.

A médiahatóság elnökének és négy tagjának mandátuma február 29-én lejár. Az elnök személyére az államfő és a kormányfő közösen tesz javaslatot.

Az ORTT jelenlegi elnöke szerint nem okoz különösebb gondot, ha a régi testület mandátumának megszűntével nem alakul meg azonnal az új grémium.

"Néhány nap joghézag nem jelent különösebb problémát" - mondta Hajdu István kedden az MTI-nek, hozzátéve ugyanakkor, hogy ilyen helyzetre még nem volt példa.

Közlése szerint az ORTT szerdán áttekinti a működés folyamatosságát biztosító feltételeket, így például az utalványozási jogok kérdését.

A médiatörvény szerint minden frakció egy-egy tagot jelölhet az ORTT-be, amelynek működőképességéhez minimum öt tag kell. (Ha a legalább öt tag meglenne, akkor sem működhetne vezető híján a testület, amelynek ügyrendje szerint az elnök hívja össze az üléseket és határozza meg azok napirendjét.)

A törvényben megkívánt szint alá utoljára 2002 végén, Körmendy-Ékes Judit elnök lemondása után került az ORTT létszáma. Noha a parlament tavaly március 10-én Hajdu Istvánt választotta a testület élére, az ORTT-nek csak júliusra sikerült ledolgoznia a működésképtelensége idején felhalmozódott ügyhátralékot.

Medgyessy Péter az államfőnek február 12-én küldött levelében Wisinger Istvánt, Kavas Istvánt és Wéberné Szíj Katalin médiajogászt javasolta a médiahatóság élére.

Mádl Ferenc köztársasági elnök sajtóirodája egy nappal később azt közölte az MTI-vel, hogy az államfő Hajdu Istvánt, a grémium jelenlegi vezetőjét javasolja az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökének, és erről levélben tájékoztatta Medgyessy Péter miniszterelnököt.

A köztársasági elnök és a kormányfő a múlt hét szerdán tartott megbeszélését az ORTT elnökének személyéről. A találkozó után Medgyessy Péter úgy nyilatkozott, hogy ezen a héten újabb egyeztetést tartanak a köztársasági elnökkel.

Az államfő sajtóirodája hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Mádl Ferenc a médiahatóság hivatalban lévő vezetője mellett Alexa Károlyt, Sára Sándort és Szakály Sándort egyaránt alkalmasnak tartja az ORTT elnökének, és erről a nap folyamán levélben tájékoztatta a miniszterelnököt.

"Társadalompolitikai és médiapolitikai ügyekben valamennyien széleskörű ismeretekkel és tapasztalatokkal rendelkeznek. Valamennyien éveken át töltöttek be vezetői-irányítói tisztséget nemzeti közszolgálati intézmények élén. Ehhez szükség volt arra a konszenzusteremtő képességre, amit elismerten bizonyítottak" - írta Mádl Ferenc.

Alexa Károly irodalomtörténész 1993 és 1996 között a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatója volt.

Kavas István 1998 októberétől egy éven át az RTL Klub vezérigazgatójaként dolgozott; jelenleg a Miniszterelnöki Hivatal médiapolitikai tanácsadója.

Sára Sándor operatőr, rendező 1993-tól 2000 nyaráig a Duna Televízió elnöke volt.

Szakály Sándor történész jelenleg a Duna Televízió műsorokért felelős alelnöke.

Wéberné Szíj Katalin médiajogász.

Wisinger István újságíró, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke.

Előzmény: dekóder (28)