Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 278
Kedves Pocak!
Tanács mellett jogászra is várhatóan szükséged lesz - lehet , készülj. Egyébként okvetlenül kell egy vadi új tulajdoni lap és hivatalos helyszínrajz , ami mutatja, hogy az eladónak egyáltalán joga van eladni, merthogy az övé". Ha teher van rajta , azt mondják az általában jó , mert valóban az eladó a tulaj. Persze a vétel előtt a terhet le kell vetesse. Ezt az ingatlan fejlesztő ügyet azért jó lenne kicsit részletezned , merthogy ugye teve van egy pupu, van két pupu sőt több! Mekkora a "projekt" , hányan lennétek , stb. , ezek a paraméterek azért mutatnák a fejlesztő komolyságát.

A tulajdoni dolgok mellett a telek adottságai fontosak , pontos telekhatárok , alapterületek , esetleges korlátozások , szolgalmi jogok egyértelműen rögzítendők a vétel előtt. Ismerni kell a közművek kapacitását is , hátha nem elég a Részedre pl. ( mondjuk a házastárs asztalos üzemet működtetne az alagsorban , a telken meg nincs és nem lehet elég áram , stb. )
Van-e védett / védendő növényzet , esetleg kút , barlang stb . ,tehát bármely természeti képződmény, mint adottság?
Van - e meglévő építmény. Van - e a településre és a telekre is érvényes rendezési terv szabályozási stb. terv. Ha nincs, esetleg évekig építkezni nem lehet rajta, amíg a szabályozási keretterv el nem készül. Kérdés lehet , hogy milyen az építési övezeti besorolás , megfelel-e a telken építhető épület mérete , jellemzői annak , amit Ti akartok rá építeni?

Keríteni nem kötelező általában , viszont célszerű, ugyancsak általában. Ha viszont kerítés létesül az utcai vonalon, az mindenképp építési engedély köteles. Ezt célszerű együtt a tervezett épület terveivel elkészíteni , addig esetleg ideiglenes kerítés létesíthető, ez a helyi Önkormányzatnál általában kérelemmel is elintézhető vagyonvédelemre és meghatározott időre tekintettel.
Ha nem keríted be, nem változik a tulajdoni jogod , csak épp pl. odaköltöznek csövesek , átjár rajta a kirándulók hada , vagy ott legel a szomszéd lova.

Na most egyelőre ennyit , gondolom Hacsek majd kiegészít , ha hazaér a hétvégéről!

Üdv.