Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 263
Kedves mindenki!

Eleget téve Hacsek barátom szíves kérésének , ezúton is jelzem: még élek. Az elmúlt két nap "történéseiből" kimaradtam sajna , pedig érdekes dolgokat írtatok. Így kissé megkésve és ( kissé törve a sarkam ) néhány gondolatot tennék hozzátok:

don_padre részére : Hacsek fajlagosa megerősítve!

Jóember: a terület számításra van olyan műszaki előírás szerű számítási szabályozás , melyet én sem érek. Így javaslom a Hacsek által leírtak szerinti felkészülést a tárgyalásra.

rizó: szóba jöhet még - ha az egész padlószint emelhető új ajzatnyival ( kb. 5 cm ) - hogy beteszel egy réteg ( kb. 2 cm ) hőszigetelést alá, ami a lejjebb lévő terület szintkülönbségét kiegyenlíti ( csak a lent lévőre kell tenni ! ).

kirké:amit leírtál, az alapján akik csinálták a házat , azért valamit konyítottak hozzá , mert funkcionálisan jó a ház. Ha nyugodt akarsz lenni a ház statikai állapota tekintében , akkor célszerű - mielőtt bármit csináltok , elhatároztok - egy olyan statikust ( ez az építész elfajzott formája ) kihívni , lehetőleg olyat , aki a fa szerkezetekben "otthon van" , aki átnézve a házat megmondja , hogy van - e bármi gond. Ha nincs gond , akkor nem 10 , hanem több évtizedig a fa "eláll". Ráadásul: a fa jelzi, ha gond van vele , és ha figyelsz , időben. Akkor csak ott kell beavatkozni, ahol gond van , másutt nem. Egyébként fenntartani - karbantartani a faházat is kell, megérdemli , szereti. A leírt "tortadoboz" sok helyen szokatlan , könnyen elhibázható szerkezeti csatlakozást igényelhet , ami egyrészt hibaforrás , másrészt drágává teheti a tervezett beavatkozást. Kezd a statikussal , csak utána tégy bármit.

emili: az egyik kérdés, hogy hány m-re van a cseresznyefa törzse a ház falsíkjától? Azt szokták mondani ökölszabályként , hogy a fa gyökérzete nagyjából akkora átmérőjű , mint maga a lombkorona kiterjedése. A széleken már gyengébbek a gyökerek , így ha nincs túl közel a törgy , akkor nem igazán tud "felnyomni". A saját házamnál meggyfa vagyon kb. 2,5 m-re , de az ég világon semmi gondom nem volt - eddig - gyökerileg. Nem is lesz , mert monilia okán vágásra kerül. A következőt azért egy télikertnyivel odébb rakom én is.

tacsa