Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 251
Sziasztok!
Könnyűszerkezetes házakról szeretnék írni, majd kérdezni.

Ilyen házban lakom 3 és fél éve. Bár mondjuk magamtól soha nem építtettem volna ilyent, de ez a ház egy olyan telken állt, ami maga a csoda (800 négyszögöl fenyőerdő Bp. mellett, az M7-M0 autópályák csücskétől kb. 2 km-re, ráadásul hihetetlenül olcsón adták).
Először az volt a terv, hogy szinte az egészet lebontjuk és a helyén építünk egy újat-szépet, persze téglából.
Aztán telt-múlt az idő, és egyre jobban megkedveltük a házat működés közben. Ez egy 64 m2 alapterületű ház, ugyanekkora felső szinttel. A viszonylag magas térdfalak miatt fent is ennyi a hasznos alapterület, vagyis a lépcsőfeljáró fenti lukát leszámítva összesen 126 m2. Alul van egy egybenyitott kb. 45 m2-es helyiség (nappali-konyha-étkező), + egy kis dolgozó, ami bár elkülöníthető, de össze is nyitható mindezzel, + fürdő-WC. Az emeleten pedig van még 3 szoba + egy fürdő helye. Vagyis a ház közösségi és pihenési funkciói nagyon jól elkülönülnek, úgyhogy rájöttünk: mégis megtartjuk. S bár nem ez a legfőbb szempont, de egész érdekes, hogy az elmúlt, elég kemény télen a havi legtöbb gázszámlánk (cirkó fűtés + melegvíz) csupán 4.800.- Ft (!!!) volt! Egy erdőben, dombtetőn, szabadon álló családi háznál! A szendvicsfalon ugyanis kívülről még van egy 6 cm-es Austrotherm borítás, azon a vakolat. Ránézésre amúgy nem egy szép ház, teljesen fantáziátlan, de ezt nem is bánom, mert szerintem elég, ha belülről néz ki jól, jobb is, hogy nem hivalkodik.

De: a fene tudja, statikailag azért mégsem bízom a házban. Ugyan nincs semmi baja, de akik építették, azok elég csóróak voltak, félek hát, hogy a faanyag nincs rendesen lekezelve (vagy egyáltalán nincs lekezelve), és bár nyilván így is elálldogál még 10-20 évig, de lehet, hogy 20 év múlva nem lennék túl lelkes, ha akkor kellene építkezni.

Kérdésem: megoldható-e a ház körbeépítése mondjuk téglával? Nyilván nem kellene 38-as az eleve adott nagyszerű hőszigetelés miatt, de mi az a tégla, amelyik statikailag elbír egy koszorút meg a tetőteret?
Lehet-e mondjuk Leier-födémmel (ami, ha jól tudom, 9 métert képes alátámasztás nélkül áthidalni) úgy átfödémezni, hogy belülre ne kelljen falakat építeni, mert belül úgy jó, ahogy van?
S mindezt esetleg meg lehet-e úgy oldani, hogy közben a meglevő tetőt ne kelljen okvetlenül szétszedni? Tehát pl. a tetőtér burkolata (ami kívülről csak lambéria) leszerelése után valahogy átdugdosni a gerendákat, aztán úgy valahogy megcsinálni a födémet? Az nem baj, ha a tetőtér válaszfal-gipszkartonjait kiszedik, a tetőtér beosztásán úgyis változtatnánk egy kicsit, de az volna a legjobb, ha a földszint mostani plafonja is megmaradhatna a fagerendákal, és valahogy fölé lenne helyezve az új födém. Az nem lenne baj, ha a tetőtér padlószintje e művelettől kicsit megemelkedne, mert legfeljebb elvesztünk a tető ferde síkja alatt pár centi hasznos alapterületet, az nem gond. Igazából csak minél kisebb rombolással szeretném megúszni a történetet, ha lehetséges.
Lehetséges?