Erzsébeti Creative Commons License 2004.02.24 0 0 212
Hali!

A fa sok mindentől vetemedhet...
De megpróbálok felsorolni néhány általam problémásnak tartott dolgot.
Elsődleges az, hogy nem szabad, hogy az anyagban legyen a fa "bele". Ez az a rész ami az élőfa "közepe". Ez gyak a fenyőkre vonatkozik. A bél az kiemelten fontos ebben az esetben, mert olyan beles anyag még nem volt ami nme vetemedett volna el. Ezt úgy kerülhetjük el, hogy a bél mentén elvágjuk az anyagot, összefordítjuk, és így kivülre kerül a bél, amit ha jól gazdálkodtunk akkor a munkafolyamatok során kiejthetünk:)
A fenyők másik vetemedési hibája: ez pedig a szárnyascsomó. Ezt úgy lehet felismerni, hopgy szintén a bélközelben található, és gyak olyan mint egy "angyalka" (vagy lepke...:))
Ez is kerülendő...
A fenyő harmadik nagy problémája: Ez oedig a "vad-ság" Ez olyan anyag ami csak jó szemmel látható meg a fatelepen... alapból sűrübb a szerkezete mint a többi fenyőanyagnak, és fő jellemzője, hogy ember nem született még aki ebből egyenes anyagot tudott volna faragni:))
Ez az anyag mikor fűrésszel elvágjuk akkor mint egy nyíl elgörbül vágás közben... na ezt az anyagot ott kell elfelejteni ahol van... szinte semmit nem lehet belőle csinálni tüzifán kívül.
A fa vetemedését gyak összeforgatással szoktuk kivédeni (vagyis megpróbáljuk kivédeni)
Van egy arányszám amit most nem tudok pontosan idézni, de annyit mondhatok hogy az ideális szelvényméret a kvadrátos méret. Tehát ha kell egy 4-5 cm vastag, 20 cm széles anyafot használni akkor fel kell vágni az alapanyagot kb 4.5 cm csíkokra, és összeforgatva összeragasztani. Ennek van a legkisebb esélye, hogy elvetemedjen. Nyílván ettől a kvadrátos dologtól el lehet térni, de a szeletelt szélesség ne nagyon legyen ebben az esetben 6-8 cm nagyobb...

Erzyébeti

Előzmény: Törölt nick (183)