Erzsébeti Creative Commons License 2004.02.24 0 0 209
Hali!

Alapvetően 3 kézi csiszológépet különböztetünk meg.
1. szalagcsiszoló
2. vibrációs csiszoló
3. excenteres vibrációs csiszoló

Ebből a leghatékonyabb (mennyiségileg) a szalagcsiszoló, de több hátránya is van.
1. relatív drága a szalag
2. gyakorlatlan kézben több kárt okozhat a felületben mint ha nem is csiszolna valaki
3. nagyon sok gagyi van a piacon (és most nem a kínai gépekre gondolok elsősorban...)nekem volt egy "zöld" Bosch gépem, na az aztán szuperszar volt, pedig a szinén kívül nem volt más változás benne a Bosch által profinak mondott kék szériájáéhoz...
Most Hitachi-t használok (kk 60 000 ft az ára) és teljes mértékben meg vagyok elégedve vele!

Vibrációs csiszoló
pozitív dolog, hogy relatív olcsó a gép magában, a hozzá való csiszolóanyag is a saját pénztárcához igazítható, ugyanis gyak bármilyen csiszolópapírt-vásznat rá lehet tenni, csak méretre kell vágni...
hátránya az, hogy baromira lassú egy gép...
Nagyon szép egyenletes felületet lehet vele csinálni, de kinő a szakálla a ahsználónak mire kész lesz vele... Nem véletlen, hogy az autófényezők használják előszeretettel, persze levegős változatban, főleg azért mert ők vizesen csiszolnak, és mint tudjuk az áramdolgok nem nagyon vízbe valók:)

Az excenteres csiszolók a vibrációsnak egy speciális változata, és arra szolgálnak, hogy elkerüljék a vibrációsok által a csiszolási felületen hagyott köröcskék kialakulását. Tehát ennek a gépnek rezegnie kell, és fontos, hogy forogjon is! A csiszolóanyag itt is relatív drága, mivel alapból egy tépőzáras rendszer, és ez megdrágítja a csiszolóanyagot!

A csiszológépeknek nagyon fontos, hogy "puha" talpuk legyen, vagy legalábbis legyen egy egyfajta rezgéscsillapítójuk, mert mint ahogy már valaki írta "ha nem csak sima felületet csiszolsz akkor gajdra tudod tenni a csiszolópapírt-vásznak sec perc alatt..."
A szalgcsiszolókon ezt úgy oldják meg, hogy vagy egy parafát, vagy egy filcet tesznek a gép munkafelülete alá úgy, hogy erre még rájön egy koptató fémlemez azért, hogy kibírjon ez a puha réteg egy-két évet:) Így ki is fog:)

Erzsébeti

Előzmény: halaloszto (204)