Törölt nick Creative Commons License 2004.02.24 0 0 4
Sára Sándorról
1957-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán operatőr szakon. Rendezőként és operatőrként egyaránt költőien formált dokumentumfilmekkel kezdte pályafutását. A hatvanas-hetvenes években nemzedéke markáns egyéniségeként meghatározó szerepet játszott a magyar filmművészet fellendülésében.
Alkotótársa Kósa Ferencnek, Szabó Istvánnak, Huszárik Zoltánnak és Gaál Istvánnak. Úgy alkalmazkodott a különböző világlátású rendezőkhöz, hogy eközben maradéktalanul kibontakoztatta látványteremtő képessége sokoldalúságát, kifejező erejét.
A hatvanas évek végétől rendezőként is bemutatkozott, játékfilmes pályafutásának mérföldkövei a Feldobott kő, a Holnap lesz fácán, a Nyolcvan huszár, a Könyörtelen idők, a Vigyázók, a Vád. A nyolcvanas évektől figyelme ismét a dokumentumfilmek felé fordult: a II. Magyar Hadsereg doni katasztrófájáról, a bukovinai székelyekről, a Gulág magyar foglyairól készített kollektív történelmi fájdalmakat gyógyító filmeket. Balázs Béla- és Kossuth-díjas, Kiváló és Érdemes Művész, megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét, a Magyar örökség-díjat, a Magyar Művészetért-díjat. Filmjei több hazai és nemzetközi fesztivál díjnyertes alkotásai.
--

Nnnna.
Keresve sem lehet alkalmasabb jelöltet találni.

Nahát:)

Előzmény: Törölt nick (3)