Probatbicol Creative Commons License 2004.02.24 0 0 topiknyitó
Mádl új jelöltjei az ORTT élére
NSZ • 2004. február 24.

Mádl Ferenc köztársasági elnök tegnap levelet intézett Medgyessy Péter miniszterelnökhöz, amelyben újabb személyeket ajánlott az Országos Rádió és Televízió Testület elnökének. A köztársasági elnök megerősítette, hogy a testület jelenlegi elnökét, Hajdu Istvánt alkalmasnak tartja a tisztség ellátására, de rajta kívül Alexa Károly, Sára Sándor és Szakály Sándor személyében további három jelöltet is előterjeszt. A most folyó egyeztetési folyamatban Medgyessy Péter Hajdu Istvánt nem javasolta, hanem Kavas Istvánt, Pócsik Ilonát, Szíj Juditot és Wisinger Istvánt ajánlotta az államfő figyelmébe. Az ORTT elnökét a két közjogi méltóság közösen ajánlja megválasztásra a parlamentnek.

Mádl Ferenc levelében új jelöltjeiről úgy fogalmaz, hogy társadalompolitikai és médiapolitikai ügyekben valamenynyien széles körű ismeretekkel és tapasztalatokkal rendelkeznek. Éveken át töltöttek be vezetői-irányítói tisztséget nemzeti közszolgálati intézmények élén. Ehhez szükség volt arra a konszenzusteremtő képességre, amit elismerten bizonyítottak. Mindezek folytán a köztársasági elnök meggyőződése szerint alkalmasak az ORTT elnöki feladatának ellátására. A poszt betöltéséről Mádl és Medgyessy ezen a héten folytatja az egyeztetést.

-----------------

Úgy fest, hogy az államfő saját jelöltjeinek erőteljes jobbratolásával akar olyan helyzetet előállítani, hogy a baloldal végül nyugodjék bele a jelenlegi ORTT-vezető Hajdúba.