Hamburger Creative Commons License 2004.02.23 0 0 1564
Szervusztok!

A tatai értékelés egészen jó. Az a kettős hozzáállás azonban nem igazán jött le belőle, amit az ott lévők érezhettek, miszerint fent mindenki oda van az ötletért - kivételek persze vannak - én ide sorolnám Győrőssyt is - míg az alsóbb szinteken értetlenség uralkodik. Egyetlen felmerült kérdés: Fogadjuk el axiómaként, hogy tíz évig nem kell hagyományos támadással számolnunk. Mikor kell megkezdeni az ország és a hadsereg felkészítését egy hagyományos támadás kivédésére, hogy az erőink 10 év múlva a szükséges képességek álljanak rendelkezésünkre?

T-72: szerintem már itt is elhangzott. Egyetlen SZFP-közvetlen zászlóalj marad belőlük. Hk-témához. Ha nem is Leclerceket, de igen baráti viszonyok között (mint a lengyelek!) Leo2A4-eseket kaphattunk volna a németektől. Persze nekünk nem kellenek ezek az "elavult vackok". A hk-k szerepét szerintem nem az iraki oldalról kell vizsgálni, mint inkább összafegyvernemi szempontból. Ez a fogalom még nem a múlté! A II.vh. után ellenséges légiuralom (!) esetén amég egyetlen páncélos armada sem tudott győzelmet kivívni! (Lásd a szovjet-német hk-k arányát a Barbarossa idején!

Tüzér-témához: Melyik az elavultabb (régebbi konstrukció): a Gvozgyika, vagy a 105-ös vontatott tarack? Ezek szerint a rajtunk kívül még a cseheknél is rendszerben lesz? (Ez már kompabilitás!:))Számomra az nem megfelelő magyarázat a vezetőink részéről, hogy eddig is mindig a legrosszabbat vettük. (Ez közel sem volt mindig így, még ha nem is a legjobbat vettük!)

A megfelelő tűztámogatást (a fogalom teljességét értve alatta) még egy könnyű jellegű haderő sem nélkülözheti. A kérdés csak az, hogy ebben a témában teljesen a szövetségre akarunk támaszkodni, amelyben szövetségi érdekek dominálnak, vagy pedig teszünk lépéseket megfelelő saját képességek kialakítására is.

Már C-130-osokat is vehettünk volna. Nem tettük. Szerintem két "Gunship"-et manapság már nem szoktak rejtegetni. A nk-i szerződések kijátszásának számítana, ami már nem divat. Általában eu-i szinten közismert, hogy melyik államnak milyen eszközből mennyi is van. Ráadásul kicsi ország is vagyunk mi ahhoz, hogy ilyen eszközöket el tudjunk dugni az érdeklődő szemek elől.

(A "ki-beszerelhető" gépágyúknál gondolom, hogy csak elütés a SZU-24-es!)

Üdv: Hamburger