Zoli999 Creative Commons License 2004.02.20 0 0 41
Kedves Fórum,

Az alábbiakban szeretném én is egy kicsit szidni a rendszert. Elöljáróban annyit, hogy szakmám szerint informatikus vagyok és az adatvédelemmel kapcsolatban elég tájékozott vagyok és igyekszem kínosan ügyelni arra, hogy kinek milyen adatot szolgáltatok ki. Általában szeretem tudni, hogy mások mit tud(hat)nak rólam. Ezért igen kényes vagyok arra, hogy az orvosok a számukra kötelezően előírt titoktartást hogyan értelmezik. Az egészségügyi adataimat még a banktitoknál is százszor fontosabbnak ítélem meg.

a.) A titoktartásról. Nemrégen egy szűrővizsgálaton vettem részt, amelynek az eredménye gondolom csak rám tartozik. Az ajtón ott állt: leletet csak személyesen, vagy írásbeli felhatalmazásra adnak ki. Ennek ellenére a létező összes adatvédelmi etikai vétséget elkövették, amit csak lehetett. A feleségem telefonon érdeklődött - erre telefonon egyszerűen bemondták az eredményt. A leletet csont nélkül kiadták neki, sem felhatalmazást nem kértek, sem személyi igazolványt. (Az igaz, hogy én kértem rá, hogy próbálja meg, és az is igaz, hogy jelen esetben teljesen megbízom a feleségemben. De azt ők honnan tudják? Most ilyenkor mi a helyzet. Az egész klinikát jelentsem fel? De ez még mind semmi ahhoz képest, amit az informatikai rendszeren belül csinálnak.

b.) Teljesen hihetetlen, de igaz, hogy egy olyan számítógépes rendszer üzemel, amelyben bármelyik egészségügyi dolgozó beírja a nevemet és az összes adatomat egyből láthatja. Ez egy nagyobb intézetről lévén szó, akár 1000 embert is jelent. Most gondolkoznak rajta, hogy egy egész országos rendszert építenének, ahol minden orvoshoz fordulásról megvan minden adat. Nos, az
én véleményem szerint ez egy aljas dolog. Eddig
a következő helyeken tettem panaszt: Magyar Orvosi Kamara, Adatvédelmi biztos, betegjogi képviselő. Eddig még nem kaptam választ arra, hogy az egészségügyi törvényben előírt szigorú titoktartás helyett megvalósított korlátlan adatmegosztást hogyan képzelik, de ha nem lesz megfelelő reakció, akkor hajlandó vagyok akár a külföldi sajtót is fellármázni.

Nos, jól kidühöngtem magam. Kíváncsi vagyok mások véleményére.

Egyelőre még nem fedem fel magam:
Zoli