Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 38
Manapság ha valaki számítógépet vásárol, az hazárdjátékot vállal.

A pokoli vásárló legfontosabb tudnivalói:

1., Kérjük meg hozzáértő ismerősünket, hogy a vásárlásnál legyen ott.

2., Ne vegyünk összeszerelt gépet ( ez minden márkás masinára igaz ), mert hiba esetén vihetjük vissza az egészet, másrészt ezek bejsejébe pillantva kiderül hogy csak a doboz és az alaplap márkás, az összes többi alkatrész pedig dettó ugyanaz mint a noname esetén, az említett kettő viszont semmi mással nem kompatíbilis. Ha a garancia lejárta előtt szeretnénk bővíteni, akkor azt csak a gép szállítójától rendelhetjük meg, ugyanazt sokkal drágábban mint máshol. Az összeszerelt gépekhez sokszor elfelejtik mellékelni a meghajtóprogramokat, mivel az oprendszert már feltelepítették, de újrainstalláláskor ezek nélkülözhetetlenek (videó-, háló-, és hangkártya).

3., Vásárlás után 3 napig élhetünk visszavételi garanciával, ami annyit jelent hogy egzakt hiba nemléte esetén is vissza kell vegyék azt. Ha nem komplett gépről van szó, hanem csak egy alkatrészről, akkor sokkal kevesebbet kell vitatkozni az eladóval. Volt olyan CD-olvasó ami nem bírkózott meg az írott lemezeimmel, reklamáláskor pedig megmagyarázta az eladó hogy azt nem is kell tudnia (!).

4., A lappangó hibák 3 nap alatt kiszűrhetőek, ha egy kicsit gyilkoljuk a portékát. Legjobb fizikai próba, ha egy - két napig melegben hagyjuk bekapcsolva. Tuti módszer ha a proci órajelét felnyomjuk (hozzáértő ismerősünk segít ebben), hűtőventillátort kikapcsoljuk, majd a gépet betakarjuk pokróccal. Ez tűzveszélyes próba, őrködni kell felette! További gyilok a ki-be kapcsolgatás kb. ötvenszer. Ha a 24 órás folyamatos üzemet kibírja, akkor többé nem lesz vele gond, ha bedöglik állítsunk vissza mindent, a boltban pedig nyugodtan vágjunk mindehhez laikus pofát, mert nem lehet bebizonítani hogy konkrétan mi okozta a hibát. Szoftveres próbákhoz rengeteg tesztprogram hozzáférhető, ügyeljünk arra hogy a régi géptipusokhoz való tesztprogiknak is le kell futnia. Az alkatrészek meghibásodási valószínűsége sorrendben: monitor, doboz tápja, alaplap, mozgó elemek, proci, memória.

5., A lehető legtöbbféle oprendszert ki kell próbálni. A legbiztosabban a DOS, legkevésbé az NT fut rajta. A meghajtóprogramok között legyen meg az OS2, linux és netware verzió is. A linux nem mindig szokott, de nézzünk utána a hálózaton, mert azok ott nagy mennyiségben fellelhetőek.

Mindez persze csak a magáncélú felhasználásra vonatkozik.

Jó vásárlást!