AugustvonMackensen Creative Commons License 2004.02.19 0 0 501

Tisztelt Érdeklődők!

az alábbiakban részletezem, hogy miért nem tudtam elfogadni Kiran értékeit:

YUCATAN: ha valaki valóban követi a hapgood féle megoldást, akkor figyelembe kell venni azt –a térképen szintén szereplő- megjegyzést is, hogy: „ The northward shift of the geography of the main grid had the effect of pushing the geography of Grid B westward about 4°, thus increasing the longitude errors of that part of the map.”
Magyarul a térképről leolvasott hosszúság értékek 4 fokkal nagyobbak. ( Ha valakit érdekel, szívesen elmondom, hogy miért 4, és nem 3 vagy 5.) Így a Kiran által kalkulált hibák is csökkennenk, jelen esetben 4-re.
(Ha egyébként korrektül szeretnénk bemutatni a helyzetet, akkor több pontot is meg kell adni, mert csak a pontok egymáshoz képesti helyzete alapján lehet eldönteni, hogy van-e szisztematikus hiba)

KUBA- a fentiek miatt ez meg 5-re módosul. kuba szigete egyébként megérne még egy pár sort…

MEGJEGYZÉS: felhívnám a figyelmet arra, hogy a szélesség értékek milyen pontosak (0 ill. 2 fok hiba) összehasonlításként akit érdekel visszalapozhat az általam betett waldseemüller 1513-as térképére. ott pl kuba a ráktérítő fölött van. A hosszúság mérésre csak 1 pl. 1564-ben a spanyolok megpróbálták meghatározni –csillagászati módszerekkel- mexico city hosszúságát. 25 fokot tévedtek!

CABO SAN DIEGO: itt az a gond, hogy a partvonal kihagyás miatt a hosszúságban is hiba van (mint a térképre írt megjegyzés mutatja: loss of 20°of longitude). tehát 47+20=67; a hiba nem W18 fok hanem E1.

GOLFO SAN MATHIAS: szintén hibás a számolás! 25+16 =41 ( a Drake átjáró hiányának 9 fokos hibáját itt nem kell belevenni, mert az délebbre van!!!) a hosszúságnál pedig 43 (szerintem a 48 hibás leolvasás) +20= 63, tehát a hiba nem S13,W17 hanem N1,E3

PALMER fsz.: a piri térképen nem hasonlít a valóságosra, csak a töve van meg, ráadásul össze van fűzve a kontinensel. a hosszúság könnyen orvosolható 40+20=60, így a hiba nem W17 hanem E3.

S. GEORGIA: a szélesség hiba itt lehet a a térképek hibás illesztéséből. hosszúság hiba 0!

TRISTAN daCUNHA: itt is az átfedések miatt. a hozzáadások nélkül leolvasva (mint Mr.Q. is észrevette): S33, W12, tehát a hiba S4, W2.

MÜHLING-HOFFMANN hg. : itt szintén van kihagyás, de ezzel is csak akkor érdemes foglalkozni, ha a többi déli pont koordinátáját is megadjuk.

nem akarok senkit sem győzködni arról, hogy hapgoodnak feltétlenül igaza lenne, viszont szeretném bemutatni az eredményeit, ezért gondoltam, hogy segítek az adatok leolvasásában...

von mackensen