Hamburger Creative Commons License 2004.02.19 0 0 1553
Szia Dragonfly!

A BTR-dolog a jelek szerint erősen halad abban az irányban, amit említeni merészeltem. (6/7)

A témát a magam részéről talán már fejtegettem is Neked. Mindenképpen abból indulnák ki, hogy melyek az előnyei és a hátrányai a nemzeti érdekek szempontjából egy ilyen jelentős váltásnak. Az hangsúlyt mindenképpen a hosszútávú és "többfeladatos" megoldásokra helyezném. Ha egy hadsereg az amúgy is kis létszámú harcoló alakulatainak kb. 50%-át teljesen "könnyű"-vé teszi, akkor számolnia kell azzal, hogy ezzel nagyon lekorlátozza az alkalmazhatósági körét. Ez rövid távon lehet nagyon előnyös, de ha közben a technikai és emberi alapjait megszüntetjük a "gépesített" és önálló alkalmazásnak, az hosszú távon súlyos következményekkel járhat.

Sokkal inkább kiemeltem volna azokat a tapasztalatokat, amely szerint a kiképzés megfelelő átszervezésével a gépesített erőket is alkalmassá lehet tenni könnyű feladatok végrehajtására, miközben a hagyományos harctevékenységre történő felkészítést sem szabad sutba dobni. Erre az 1990 uráni iszakből is vannak példáink, amelyekre próbáltam is halványan és röviden utalni az előadásomban. A jelek szerint nem elég hatásosan.

Ez kb. annyit jelent, hogy nem igazán lennék alkalmas egy olyan koncepció alátámasztására, amellyel nem tudok egyetérteni. Én mindenképpen átgondolnám az egész koncepciót, miszerint ha már a stratégiai mozgékonyságot nem tudjuk magunk erejéből biztosítani, akkor legalább a harcászati mozgékonyságra figyeljünk oda.

A most még nem hivatalos BTR-es megoldás már szimpatikusabb egy fokkal, mert a harcászati mozgékonyság mellett bizonyos fajta páncélvédelmet is jelent és gondoltak az aknavetők és a pct. eszközök mobilizálására is.
Egy tisztán "gyalogos" - könnyű terepjárós erőnek elegendőnek tartanék egy z. max. egy e. erőt a MH szintjén és nem többet. Sokkal járhatóbbnak tartanám azt is, hogy a békefenntartársra létrehoznánk egy "keret" alakulatot a megfelelő kiképzést és a bevetést lehetővé tévő könnyített technikával és kiképző állománnyal. (Ilyenünk is volt már, csak megszüntettük valamilyen oknál fogva!), ahol a jelentkező (kijelölt) állomány specifikus kiképzése történhetne. Jelenleg ezt a szerepet látja el kö.ve.e., de nem tudom, hogy ez mennyire működőképes hosszú távon.

A 105-ösök nagyon nem szimpatikusak, ezért ezt is nehéz lenne megindokolnom, hogy ez a legjobb megoldás. Ha valamiről véleményt alkotok, akkor általában a rendelkezésemre álló információkat kiegészíteni igyekszem szakemberek véleményével, akik jobban otthon vannak a szakkérdésekben. (Lehetőleg közülük is többet kérdezek meg!)

Üdv: Hamburger

Előzmény: blue-dragonfly (1549)