AugustvonMackensen Creative Commons License 2004.02.16 0 0 476
Üdv Kiran!

A földgömböt kár volt feláldozni!

úgy látom, hogy hapgood néhány hipotézisét ideje lenne közelebbről is megnézni. mivel senki sem kérdezett rájuk, ezért én veszem sorbe őket:

1-középpont
2-föld kerület
3-a térkép szerkezete (portolan)

1- van-e valami realitása annak, hogy a középpont ott van ahol hapgoodék mondják? mivel a térkép többi része elveszett, ezért a pontos középpont nem ismerjük, csak kb. a helyét. találhatunk-e mégis (a számolásokon kívül) valami analógiát? igen, az ókori térképeket, ahol jelölik, mind a térítőt, mint az alexandrián áthaladó meridiánt!
lásd eratosztenész térképét (ptolemaioszét is betehettem volna):


2-mint a korábban beírt linkben olvasható eratosztenész föld kerület becslése a valóságos érték 98 és 116 % között van. Akkor annyira erőltetett az, ha hapgood azt mondja, hogy szerinte a térkép rajzolója 4,5%-kal becsülte többre?

3-Van-e jogosultsága annak, hogy egy portolán térképre szögletes fokhálózatot rajzoljunk? Hogyan készült egy portolan térkép?

-a rajzoló rajzolt egy kört, akkorát, amelybe az általa ábrázolni kívánt terület belefért.
-egyenlő távolságonként, mondjuk 22,5 fok (vagy 11,25), sugárirányú egyeneseket húzott
-a körvonal és az egyenesek metszéspontjaiból 4 különböző irányú négyzet rajzolható.
-ebből kiválasztott 1-et. ha párhuzamosokat rajzol a négyzet oldalaival, akkor egy szögletes hálózatot kap. ha az egyik egyenest mondjuk az északi irányhoz tájolta, akkor az éppen egy meridián (hosszúság!), a vele párhuzamos vonalak szintén hosszúság vonalak lesznek. a rá merőleges vonalak pedig a szélesség vonalai!

vázlatosan kb. így:


sajnálom, hogy te is ugyanazt a hibát követed el, mint webvándor: földgömbi méréseket hasonlítasz össze térképi mérésekkel, holott TE biztosan todod, hogy a gömböt csak torzításokkal lehet leképezni síkba. ha gondolod megkeresem neked az egyenleteket. A másik, hogy azt hiszem, hogy nem olvastad át újra azt a részt, amikor a vetület témát beszéltük. különösen azért, mert pont TE voltál az, aki óvatosságra intett, amit én respektáltam is, és finomítottam a véleményemen. ha nincs kedved visszamenni addig, akkor holnap onnan folytatom!

addig is további kellemes kutatómunkát!

von mackensen