sydbaj Creative Commons License 2004.02.16 0 0 73
MOST OLVASTAM:::::
""""Rendkívül magas az antiszemita attitűdök túlsúlyával jellemezhetők aránya az egyházi, állami, és vidéki egyetemeken tanuló történelem szakos diákok körében az Élet és Irodalom pénteki számában megjelent felmérés szerint."""
-------------------------------------------------

FELMERÜL A KÉRDÉS MIÉRT????

Szerintem az emberi elme egyik fontos képessége, az általánosítás. Ez alapján állítunk fel törvényeket, szabályszerűségeket. Lehet mondani, hogy nem szabad általánosítani, de ez idegen az emberi gondolkodástól, akinek van egy kis esze, és vannak bizonyos tapasztalatai, az általánosítani fog.
Az előítéletek alapja az általánosítás. Így amennyiben végiggondoljuk a folyamatot, ha az ember szerez valamekkora tapasztalatot, akkor ez alapján automatikusan általánosít, majd ez alapján előítéletei lesznek. Ezek lehetnek pozitív és negatív előítéletek a tapasztalatoktól függően.
Sajnos a cigánysággal,zsidósággal kapcsolatban kevés a kedvező tapasztalat, így nem csoda, ha negatív előíteletei vannak az embereknek. Persze csak annak, aki képes a gondolkodásra, és annak, akinek vannak tapasztalatai.
Nehéz eldönteni, hogy egyes liberális értelmiségieknek miért nem áll rendelkezésére, a tapasztalatgyüjtés vagy a gondolkodás minimális képessége? de mindenesetre érdemes lenne nekik egy kis tapasztalatszerzés céljából köröltekinteni a társadalom alsóbb rétegeiben,pl. elköltözni a Rózsadombról egy olyan helyre, ahol megfelelően megismerhetik az egzsyerü emberek véleményét, és miután megismerték, alkothatnának véleményt is.
AZZAL, HOGY BÜNTETÉSEKKEL FENYEGTÖZIK A REGNÁLŐ ELITT,AZZAL A PROBLÉMA MÉG NINCSEN MEGOLDVA.SŐT FOKOZODIK.
A történelemtanárokról meg annyit, hogy ha csak 20-30 %-uknak van előítéleteik,tapasztalataik, ugy + ban mint - ban ezen a téren, az a gondolkodási képesség hiányából adódhat. Érdemes lenne utánajárni, már csak azért is, hogy ne hótt hülyék tanítsák a gyerekeket.