AugustvonMackensen Creative Commons License 2004.02.16 0 0 470
Kedves Mr. Q.!

válaszoltam volna én, meg is írtam, de elküldeni már nem tudtam, mert folyton lefagyott...

A válaszaim azóta sem változtak:

-4db portugál (térképész) által rajzolt (pontosan meg nem nevezett dbszámú) térképekről van szó, és nem pedig 4db térképről, amelyet (meg nem nevezett dbszámú) portugál rajzolt...ezzel azt hiszem az ellentmondás feloldódott (lásd még a korábban bekopizott angol szövegeket)

-megértettem, hogy mi a problémátok. piri térképe nem földgömb. hanem már eleve egy leképezése annak, tehát a térkép koordinátáinak visszafejtéséről van szó. a feladat amit adtam pont erre utal, (attól tekints el, hogy már eleve rajtuk van a fokhálózat!) az egyik esetben (a szögletes fokhálozatnál) egészen jó eredményeket kapsz sík trigonometriával (a sarkkör felé az eredmény romlik, mert ez egy mercator térkép), viszont a gömbivel rosszabbakat, a másik esetében viszont pont fordítva. azt hogy a piri térkép esetében egy szögletes fokhálózat feltételezése indokolt meg fogom mutatni.

-mint a pl is mutatja sík trigonometriával gömbfelületi pontok helyzete meghatározható. a gömbi koordinát leképezése síkra (térképkészítés)egy bonyolultabb dolog.

-a nem csak a 16 fokot kell hozzáadni, hanem a 9-et is, ami a drake átjáró hiánya miatt jön (rajta van ez is a térképen!). 43+16+9= 68

-a térképhez fűzött megjegyzésekről nem sokat ír hapgood, igazából csak függelékben közli az angol fordítást. pontosan ebből látható, hogy nem piri reis készítette...egyszerűen nem volt elég információja amerikáról...

-az oronteust ma elküldöm (a déli rész van meg)

bocs a késlekedésért!

von mackensen

Előzmény: Mr.Q. (467)