Siphersh Creative Commons License 2004.02.13 0 0 767
Math2, hirtelen nagyon szétágazott a dolog, és párhuzamosan különböző vonalakon beszélgetünk. Egyébként is nehezen értjük meg egymást, úgyhogy próbáljunk meg egyszerre egy dologról beszélni.

Tehát: mi a kérdés?

A kérdőjelek eléggé egy környéken csoportosulnak a hozzászólásodban, úgyhogy megpróbálok arra válaszolni, de ha alapvetőbb kérdésed van, akkor mondjad.

Arról, hogy Isten létének állításával kapcsolatban mi a helyzet, elég hosszasan írtam. Pontosan mi nem volt világos? Az, hogy Isten teremtette a világot, szerintem nyugodtan kimondható, mert egy legalább alapszinten művelt ember a kifejezésből rögtön tudja, hogy ez egy vallásos igazság, és nagy valószínűség szerint nem fogja félreérteni. Az meg, hogy a világ létezik... Én nem tudom, hogy mi lehet a jelentése ennek az állításnak. Én úgy gondolom, hogy tárgyi állításként nem értelmezhető. Legföljebb az egzisztenciális élmény önproklamációjaként tudom értelmezni.

"a "minden a let kepzete" allitasban annak a halmaznak, amire a "minden" referal isten, a vilag eleme?"

Nem. Itt a "minden" a tárgyi létezők összessége akar lenni.

"tovabba mi a "let"? az allitasban? o letezik? o kepzett? o eleme az ominozus halmaznak?"

A lét nem tárgyi létező. Nem eleme a tárgyi létezők halmazának. Hát... A tárgyi lét Isten képzete volna, ugye, hiszen Isten a mindenség teremtője. Talán azt lehetne mondani, hogy a tárgyi lét léte transzcendenys lét, hiszen nem a tárgyi valóságon belüli lét. Na ja. Így talán lehet értelme annak, hogy a lét létezik. De ez olyan, mint egy teológiai nyelvtörő.

Figyelj: ha nem érted, hogy mit értek transzcendens alatt, akkor ne hagyd, hogy másról beszéljek, amíg ezt nem sikerült érthetően elmagyaráznom. A tárgyi lét és a transzcendens valóság kettőssége nélkül nemigen lehet értelmezni a vallásos beszédet. Megmondom őszintén, hogy nem értem, hogyan mondhatsz ítéletet a vallásosságról, ha még azt sem tudod, mi az, hogy transzcendens. Ha azt szeretnéd, hogy én próbáljam meg elmagyarázni neked, akkor szóljál. Ha tudod, hogy mit jelent a kanti értelemben vett transzcendentális, illetve a trnaszcendentális reflexió, akkor talán annak alapján rá tudhatunk közelíteni a dologra. Bár elég furcsa kerülő, de jobb most nem jut eszembe. Hm?

Előzmény: math2 (766)