Mr.Q. Creative Commons License 2004.02.13 0 0 467
AugustvonMackensen

Bocs, de valami aprónak látszó ellentmondást látok a portugál térképforrások számánál. A 460-ban azt írod hogy 4 db portugál térkép volt, "négy portugál által rajzolt térképek, amelyek INDIÁT, PAKISZTÁNZ és KÍNÁT (Hind, Sind and China)"
míg a 455-ben "-kb. 9 portugál térkép"-et mondasz. Ez utóbbi szerint mégis lenne még pár térkép ami akár délamerikát is mutathatta.

A gömbi háromszögek. Köszi a pontosítást, értem. De így szereintem sem megfelelő a számítás. Azzal sem, amit külön linkként mutattál be. 70 fok felé sőt a déli féltekén már 100 foknyi távolságoknál nem lehet síkmértant használni.

Aztán. Az 5.számú pont vagy ahogy kiran nevezi "rózsapont" a D.sz 43fokon van a számítás szerint. Igen ám, de ez messze följebb van mint Délamerika déli csücske és akkor még további rengeteg fok lenne az Antarktiszig, ami kb a 70-ediknél kezdődik csak. Most akkor nem értem hogyan hozható az 5.pont közelségbe a Maud földdel? Lécci ne hivatkozz a kihagyásra "omission of coastline 16 fok". Azon túl hogy ez a kihagyás minimum kétséges még, de ha hozzáadom a 43 fokhoz akkor is csak 59 fok, ami nem más mint a Drake átjáró. Érdekes látni amikor Hapgood saját számításai vezetnek tétele kudarcához.
Tudom, hogy ki fogod vágni magad valamilyen spekulációval, de már eddig is annyira laza spekulációk szövevényében vergődünk, hogy az csak ront a helyzeten:)))

Mit mond Hapgood könyve a lapszéli megjegyzésekről? Én is minimum zavarosnak tartom hogy van célzás a sarkvidéki nappalok hosszától a sarkvidéki kígyókon, papagájos szigetek unos untig való emlegetésén keresztül a szent brendan legendáig. Ez nem a korabeli legmodernebb térkép, hanem az utolsó középkori térképek sajátja. Nem javítja Piri hitelét azzal szemben h milyen nagyon dicsekszik az egyik megjegyzésben :)

A jó felbontásu Oronteus térképed még nem kaptam meg, de nem baj, nem sürgős.

Jó hétvégét mindenkinek. :)

Előzmény: AugustvonMackensen (453)