Törölt nick Creative Commons License 2004.02.13 0 0 1249
A magyarázat egyáltalán nem tökéletes, ugyanis az űrhajós ugyanezt mondhatja el a Földről, az űrhajós szemszögéből ugyanis ő áll, és a Föld mozog, tehát azt mondhatja, hogy a Föld irányváltásakor "megváltozik az események között értelmezett egyidejűségi reláció".

Ez a probléna gyökere, ezt kellene végre világosan látni, hogyha az űrhajón valóban lassabban telik az idő, márpedig a kísérletek erre utalnak, akkor az űrhajó kitöntetett rendszer valamilyen szempontból, ez a kitüntetett szerep viszont nem következik a spec. rel.-ből, és az űrhajós sem tudja semmilyen általunk ismert módon kimérni (az egyenletes szakaszon), hogy ő a kitüntetett és nem a Föld.

De egyszerűsítsük le végletesen a problémát, vegyük el a teljes Világegyetemet a Föld és az űrhajó mellől, csak ők ketten léteznek. Ekkor a mozgások szimmetriája tökéletes, és még az is kérdéses, hogy az űrhajós fog-e tehetetlenségi erőt érezni (Mach elv?!)

De mondok egyszerűbbet, és ez úgy érzem a probléma Achilleusz-sarka: ne fordítsuk vissza az űrhajót, hanem küldjük utána a Földet, nagyobb sebességgel, mint amilyennel az űrhajó távolodik. Kérdésem: melyik óra fog kevesebbet mutatni? Nem mutathatnak ugyanannyit, hiszen a sebességek (a távolodási és közeledési szakaszban) különbözőek. Mindkét rendszer a másik óráját látja lassabbnak az egész utazás alatt. Most azonban kihúztuk a spec. rel. alól a talajt azzal, hogy nincs fordulás, így nem hivatkozhat senki a forduláskor fellépő furcsa dolgokra. Mindkét rendszer gyorsul és lassul, tehát tökéletes a szimmetria. Időkülönbségnek viszont fel kell lépni, csak az a kérdés kinek a javára, és miért?

Előzmény: vejano (1246)