blue-dragonfly Creative Commons License 2004.02.12 0 0 1543
Szia Hamburger,

Jó volt személyesen is megismerni:) Érdekes konferencia volt, bár a hozzászólások és a vita tényleg hiányzott. Személy szerint jobban érdekelt volna a szabályzatfelolvasás helyett az olyan hangosan gondolkodás, ahol adott esetben egy-egy "szakember" kidolgozza egyik-másik alternatíva pozitívumait illetve negatívumait. Egy-egy változatnak érdekeltek volna a következményei, illetve előfeltételei. Pl. rengetegen (majd mindenki) azt írta, hogy légszállíthatóság, viszont a légierőig senki nem fejtette ki, hogy minek kellene megfelelni. Nem kérdezte meg pl. senki a Svéd vörgyöt, Eü. csoportfőnököt, hogy a megnövekedett létszámú eje orvosival rendelkező katona iránti igények miatt, felűlvizsgálják-e az ejeorvosi szűrési rendszert, vagy még mindíg csak "űrhajósok" lesznek eje alkalmasok. Az egész légiszállításnál csak a Légierő kérdezett rá, hogy mit értenek a tervezők légiszállításnak. Oda kell vinni a hadműveletek környékén található biztonságos reptérre, vagy adott esetben akár ellenséges műveleti területen kell deszantolni helikopterből, repülőből ejtőernyővel, vagy más spec technikával... Ezekhez megintcsak hozzátartozik, hogy egy zászlóalj megmozgatásához a Légierőn kívül nem mondott senki (J3, J5, SZFP, stb.) olyan számokat, hogy ennyi-meg annyi helikopter, repülő, boszorkányseprő, vagy éppen ET kosaras bringa kell + ennyi, mag annyi ugrasra, fast rope-ra, vagy más kijutási mód gyakorlásra van szüksége az állománynak...

Az egyik ábrán tényleg lehetett látni a BTR-eket, de csak 4 darabnál volt (talán meg tudom szerezni azt a képet :) )...

Az előadások alatt striguláztam a + és - illetve a beazonosíthatatlan hozzászólásokat. Nekem úgy tűnt, hogy igen nagy volt azoknak a hozzászólóknak a száma, akik inkább a könnyű erők (lövészek? gyalogosok? fegyvernem?....), képesség hiányaira hívták fel a figyelmet. Szinte kiabáltak azok a hozzászólások, hogy "erdős, hegyes, szegdelt terepen" képes végrehajtani X darab feladatot. A kérdés csak úgy fogalmazódott meg, hogy ez tök jó lesz a Balkánon meg Sinán a békefenntartó missziókban, de mit csinálok pl az Alföldön egy páncélos ék ellen???? Vagy mit csinálok, ha őppen nem kaptam kölcsön a támogatáshoz légierőt, vagy páncélosokat???

Sokáig lehet kérdéseket feltenni, de sajnos válaszokat nem kaptam erre a tegnapi nap folyamán. Ez volt az egyik fő hibája a rendezvénynek (másik a kétirányú kommunikáció hiánya), illetve, ha lesz 1 hónap múlva egy folytatása a dolognak akkor visszavonom a kijelentést.

Nekem érdekes volt, de egy dologra megkérném a hozzáértőket. A NBS alapján vizsgálják meg, hogy ez a tervezett erő a honi (és Szövetséges)területek védelmében mire képes önllóan (mekkora erőt, milyen viszonyok között, mennyi ideig tud megállítani) és mire van szükségünk, ha a k*ki belesik a ventillátorba... Ha kell a megerősítés pl. itthon, akkor kitől mit kaphatunk (CAS, FS, LOG, stb.) és ha mennünk kell, akkor hogyan tudunk megmozdítani egy zászlóaljat, ami szerintem fpleg a nevében könnyű, mert az a pasi aki 35-45 kilót kell, hogy cipeljen, az szerintem nem hívható "könnyűnek".

Sziasztok

Előzmény: Hamburger (1539)