AugustvonMackensen Creative Commons License 2004.02.12 0 0 465

Kedves webvandor!

bocs, hogy csak kapkodva válaszolok, de nincs sok időm. igazán hízelgő rám nézve, hogy alaposnak tartasz, ezért szükségét érzem, hogy legalább 1 pontban helyesbítsek!

AZT ÍROD:"Nem az a kérdés, használható-e, hanem hogy itt melyiket _kell_ használni. Szerintem nem a síkmértant.
Mr.Q. sem amiatt szorít, hogy őt mennyire kábítja el a sík- vagy gömbi trigonometria. Az volt a kérdése ahogy én értem, hogy hogy tudtak síkgeometriával hiteles eredményt elérni, amikor itt a fél földgolyó méretű térképről van szó, legalábbis É-D irányban és itt mindenképpen gömbi trigonometriával _kell_ számolni.

Nos valaszként gyorsan bekopizok egy cikk részletet, melynek címe: Gömbfelületi mérések Gömbi trigonometria nélkül

Az első bekezdés kb így hangzik: Általános félreértés, hogy a gömbfelületi tulajdonságok kiszámításához a gömbi trigonometria ismerete szükséges.

A szerző (neve a lap alján, és nem charles hapgood!) ezután egy levezetést is közöl, de nem akartam mindent bemásolni. Ha van lehetőséged, akkor a keresődbe (én a google-t használom) írd be a geography és plane trigonometry szavakat.

remélem válaszommal nem döntöttem össze a rólam kialakított -és igazán hízelgő - képet!

maradok tisztelettel:

august von mackensen

Spherical Measures without Spherical Trigonometry(Solstice: An Electronic Journal of Geography and Mathematics, XII, 2, Winter).

A common misconception suggests that it is necessary to understand spherical trigonometry in order to calculate properties of a spherical surface.

Waldo Tobler Professor Emeritus Geography Department University of California Santa Barbara, CA 93106-4060

Előzmény: webvandor (464)