Sziasztok Mindenki!
Már jó régen jelentkeztem, de úgy látom szépen alakulnak a dolgok!
Cloggersl klumparendelése nagyon jó ötlet. Nem tudom, hogy elküldted-e már a listát? Az említett mindenhová szállító svéd honlapon egyébként én láttam hátul zárt klumpát (klumpacipőt) méghozzá feketében és fehérben a specialitások (vagy valami hasonló) címszó alatt.
Az ajánlott lnkeket végigfutva be kell látnom , hogy az általam svédnek hitt klumpák valóban készülhettek a komáromi cipőgyárban. Főleg a Humanicban lehetett őket kapni, de az egyes darabok minősége között vannak eltérések, főleg a bőr keménységében, ami ugye az egyedülálló kerekded klumpa-forma tartóssága szempontjából alapvető. Nekem nagyon bejött ez a típus, mert egyszerűen passzol a lábformámhoz. (a scholl és a Reno-ban árult klumpák nekem túl keskenyek) Összesen négy párom van ezekből, 3 fekete és egy fehér. Az egyiket már 6.éve hordom mint otthoni papucsot, de voltam már ezzel nyaralni is, sőt repültem is benne. Ahhoz képest, hogy egy párszor már elázott, igazán jó állapotban van és az előbb említett gömbölyded formáját teljesen megőrizte. A fehéret csak nagyon ritkán veszem fel, ez sajnos elég "puhácska". Úgy három éve vettem a Sugárban lévő Humanicban (az Örsön és nem a Blahán). Ott árválkodott utolsó párként - megsajnáltam, hazavittem.
Hogy miért kell Ámerikából rendelni a klumpát? Valószínű, hogy ott már előrébb vannak az internetes vásárlásban-eladásban, mint svéd klumpaárus kollégáik. Ha nem untatlak benneteket elmondom elég negatív stockholmi élmányem. Múlt nyáron néhány napot töltöttem a svéd fővárosban, mondanom sem kell, mekkora várakozással indultam!
Utcán sétálva mindössze néhány (6-7) órát töltöttem, a nyüzsi jó nagy volt, klumpás lábikót sajna egyet sem láttam!
Persze célba vettem a cipőboltokat. Hát nincs sokkal több klumpa ott sem. Egy-egy eldugott sarokban néhány kifejezetten gagyi árávlkodott úgy 25-32 méretben. Volt azonban jópár népművészeti bolt az óvárosban. Itt már jobb volt a helyzet, a kirakatokban akadt néhány klumpa és volt köztük marha igényes kivitelü is. Mivel ebbe a városrészbe éjszaka jutottam el, próbára nem volt lehetőség. Azért az út pozitív mérleggel zárult. Egy bőrös-cipős-klumpás kézműves boltra akadtam, ahol a saját fazonú klumpákat fekete, barna, bordó és nyers színekben lehetett kapni, minden méretben (25-46). Egy egész fal telis tele a gyönyörűen fénylő vadi új, formás klumpákkal. Helyben voltam! Vettem is az asszonynak egy pár bordót - mivel az ő méretéből a nyers szín éppen elfogyott. És itt láttam az egyetlen klumpás svéd szépséget - nem, nem az eladót - hanem egy nagy műgonddal, barátnőjével vásárló lányt. Fekete klumpa mezítláb....tudta, hogy ott nyerő helyen van. A vásárolt klumpának egyébként még örült is a párom, nyáron néhányszor volt rajta, ami nem is olyan rossz egy nem-klumpafetisisztától. - Ennyit a svéd élményekről.
Egyébként most télen az enyhébb napokon elő-elő merészkednek a klumpások - persze csak éppen leszaladnak a boltba, vagy hasonló. De ők közülünk valók - és nem véletlenül maradt rajtuk a becses lábbeli. A héten láttam az utcán egy nőcin, és ma az OTP-ben az egyik várakozó ügyfélen is.
Záró gondolat: Klumpát árulnak munkaruházati boltokban is!
Reméljük mihamarabb tavaszodik,
Sziasztok: Klumpapa