cellux Creative Commons License 2004.02.06 0 0 747
én végiggondoltam, amit írtál és arra jutottam, hogy a tudományos módszer nem segít addig, amíg az azt alkalmazó ember nem látja tisztán saját vágyait, motivációit, elképzeléseit, egyszóval a saját tudatát.

ha a tudatod zavaros, akkor a tudományos módszert sem tudod tisztán követni, mert mindig be fognak zavarni az előítéleteid. csak a bemerevedett karaktered által meghatározott pályán fogsz tudni mozogni. ha a cél a világ teljes megismerése, egy olyan elmélet felállítása, ami mindent megmagyaráz, akkor ezt nem lehet előítéletekkel terhelten végigvinni. az előítéletek lebontását én a mindenre kiterjedő tudományos megismerés szükséges előfeltételének tekintem.

viszont az előítéletek lebontásához az kell, hogy nagyon oda tudjunk figyelni arra, mi történik a tudatunkban, amikor döntéseket, ítéleteket hozunk. ezért hoztam fel a meditációt, mint a saját előítéleteink leleplezésére és a tudat megtisztítására szolgáló módszert.

a gondolatokon nem lehet újabb gondolatokkal úrrá lenni. ki kell lépni abba a tágas, nyitott térbe, amelyben a gondolatok megjelennek és akkor a gondolatok természete is megismerhető.

Előzmény: math2 (746)