notwe Creative Commons License 2004.02.03 0 0 718
Kedves Math2!

Elég nagy közhely, hogy valaki minél többet tud, annál jobban felismeri, hogy ennél mennyivel több az, amit még nem tud. Nálad valahogy ez hiányzik. (persze ez az én érzésem, nem Rád jellemző, hanem csakis az írásaid által rám kifejtett hatásra)

Szóval az ember általában tele van kétségekkel, bizonytalansággal, különösen a tudományos élet szereplőire igaz ez. A legnagyobb felfedezések is, ennek az alapokat is megkérdőjelező habitusnak köszönhetőek. Olyan magabiztosságot, amit Te mutatsz, senki sem tud komolyan venni. Ha több kétséget és (a tudással szembeni) alázatot mutatnál, számomra sokkal hitelesebb lennél. Lehet, hogy vannak olyan mély gondolataid (mindenkinek vannak) amire érdemes lenne odafigyelni, de ha a legjelentéktelenebb kijelentésedet is ugyan olyan vehemenciával véded, mint az értékeseket, akkor működésbe lép a „kiskakas” effektus.

Picit több alázatot mutassál azokkal az igazi tudósokkal szemben is, akik a valódi tudományt építik. Emberek ezrei teszi fel az életüket arra, hogy tanuljanak és kutassanak. Egy bevezető szintű logika vagy filozófia kurzus, de még egy egyetemi szintű képzettség is messze van attól, hogy tudományos igénnyel tudjunk hozzászólni egy aktuális témához. Ez a fórum sem az igazi tudomány helye, hanem a műkedvelőké, a szórakozni vágyóké, a mély gondolatokat becsülőké. Nevetségesek azok a beírások, amik magukról állítják a tudományos igényességet (pl. IG tudományos definíciói stb.), még akkor is az, ha tényleg tudományos igénnyel születtek, hiszen akkor nem itt, hanem egy nemzetközi folyóiratban kellene megmérettetniük.

Ahhoz, hogy itt valaki megismerjen más gondolatokat, érveket, embereket, nem kell egzakt érvelés, tudományos szóhasználat, szigorú logika. Az itteni hozzászólások a tudomány paradigmáin (valamennyire) kívül esnek, nem a tudományos közösség elemzi ezeket. Az, hogy egy érv mennyire „nyomós” vagy meggyőző, azt nem tudományos elemzéssel dől el, hanem a mi szubjektív ítéletünk alapján. Persze a Te saját ítéletedet meghozhatod akár logikai alapon is, de ez nem jelent valamiféle magasabb rendűséget, hiszen valószínűleg bajban lennél, ha a Te logikádat 10-20 éve harcedzett, a logika szinte teljes területét átlátó és kétkedő tudósok elemeznék. (már olyan egyszerű kérdéseknél is bajban vagy, hogy mi a logika eredete stb.)

Természetesen ezek mind az én kis szubjektív véleményeim voltak, ne vedd komolyan, ha valahol bántónak érzed vagy hamisnak.

Előzmény: math2 (706)