Tekintve, hogy itt mindenki közül csak én látom a jövőt, én leszek a miniszterelnöki tanácsadó és főintrikus.
A tudományos komputér és központi agy (tkka), amit most a Paladin miatt csak a konyhába tudtam átvinni, azt mondta, hogy minket nem is fog megvédeni a NATO.
Indoklás:
- A washingtoni szerződés 51. cikkelye értelmében a kölcsönös segitségnyújtás csak feltételes módban értelmezhető. Így matematikai esélye van annak, hogy egész egyszerüen SENKI sem fog minket megsegíteni.
- Hamburger korábbi állításának beprogramozása után (milyen alapon várjuk el másoktól, hogy tartsanak fenn területvédelmi erőt a mi megsegítésünkre, ha mi nem tesszük, pláne, hogy mi válságövezetben vagyunk, más NATO-s rajtunk kívül meg nem) az az érdekes végeredmény jött ki, hogy mivel Mo. nem határos egy NATO állammal se, így az "oroszlán jóllakatása" kézenfekvőbb, mint a veszély vállalása.
- Mivel Mo. nem kíván érdemben foglalkozni a saját területe védelmével, ezért a segitségnyújtási szándékot ratifikáló tagországok kormányainak komolyan kell számolniuk a helyi közvélemény erőteljes ellenállásával és az ebből eredő nem megengedhető népszerűség eséssel.
- Mo. nem határos egyetlen szövetségessel, így elfoglalása, elvesztése lényegében nem jár a szövetség integritásának komolyabb sérülésvel.
- Ebből adódóan az esetleges segitségnyújtás túl azon, hogy egyrészt óriási logisztikai probléma, még a támadó fél által a beavatkozók felé megpendített terroristaveszély-problémát is eredményezheti ami a helyi morál nem megengedhető romlásához vezethet.
- Mo.-nak mint jó szövetségesnek meg KELL értenie, hogy az esetleges beavatkozás, a jobb időkre (valamikor, kedvezőbb időpontban megejthető válaszcsapás lehetőségére) tartalékolt harcérték épségét veszélyeztetné, márpedig a NATO egészének védelme magasabb szempont, mint az egyes tagországoké, azt oldja meg ki-ki maga alapon.
- A többi ország esetében egészen más a helyzet, hiszen az ő esetükben a mindenki mindenki szomszédja tény miatt nincs biztos ütközőzóna, így a harcok átterjedésétől tartva mindenki érdeke az azonnali tűzoltás, még azoké is, akik kettővel arrébb, de "láncban" vannak.
A Paladin kipróbálásakor (célpont a Kossuth tér) én lesze a tárgyaló, morse-jeleket használunk (155mm-eseket) egy hosszú, egy rövid és minden rossz válasz után átlagolunk.