Törölt nick Creative Commons License 2004.02.01 0 0 1405
Tömegpusztító fegyverek hatóanyagaival végeznek emberkísérleteket észak-koreai koncentrációs táborok foglyain, köztük gyerekeken - ez derül ki a BBC televízió vasárnap este műsorra tűzött feltáró riportjából. Hasonló gyanút már a legnagyobb londoni stratégiai kutatóintézet is megfogalmazott minap közzétett jelentésében.

A BBC 2-es csatornájának riportfilmje megszóltatja Észak-Korea pekingi nagykövetségének volt katonai attaséját, aki öt éve Dél-Koreába szökött, de korábban maga is egy észak-koreai koncentrációs táborban dolgozott.
Az álnéven szereplő volt diplomata beismerte, hogy maga is közvetlen részese volt tömeggyilkosságoknak - egy alkalommal 31 ember megölésében működött közre -, de hozzátette: a táborok személyzetének agyát azzal az ideológiával itatták át, hogy a rendszer ellenségeivel van dolguk, akik az ország minden bajának okozói.

Az illető - aki jelenleg a dél-koreai kormány tanácsadója észak-koreai katonai ügyekben - a BBC riporterének elmondta: tanúja volt, amint egész családokat, köztük kisgyerekeket terelnek be üvegből készült gázkamrákba, amelyekbe vegyi hatóanyagokat vezettek be egy csövön keresztül. A családok felnőtt tagjai még haláltusájukban is igyekeztek a gyerekeket életben tartani, úgy, hogy saját szájukból leheltek levegőt a gyerekek tüdejébe - mondta.

A műsorban szakértők által hitelesnek minősített dokumentumokat mutatnak be, amelyek bizonyítják a kísérletek tényét.

A londoni Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) január végén tette közzé jelentését az észak-koreai tömegpusztító fegyverekről. Ebben szerepelt - dezertőrök beszámolóit idézve - az a megállapítás, hogy a phenjani rezsim már a 90-es években végzett emberkísérleteket vegyi hatóanyagokkal; az egyik ilyen kísérletben állítólag 150 börtönlakó halt meg.

Az IISS jelentése szerint a már kifejlesztett észak-koreai vegyifegyver-készletről csak "erősen spekulatív" adatok állnak rendelkezésre. Dél-koreai hivatalos becslések 2500-5000 tonnára teszik ezt a készletet. Az IISS tanulmánya 17 olyan jelentős vegyipari létesítményt sorolt fel, amely alkalmas vegyi fegyverek előállítására.

A BBC vasárnap esti riportjában megszólaltatott tanú azt állítja, hogy a Kim Dzsong Il diktátor vezette rezsim nemcsak az ellenségnek minősített bírálókat vagy dezertőröket bünteti, de három nemzedékre visszamenőleg összes családtagjukat, valamint összes szomszédjukat és azok családtagjait is.

A The Observer című vasárnapi baloldali brit lap szerint egyes becslések 200 ezerre teszik az észak-koreai koncentrációs táborokban sínylődő foglyok számát.

Akkor most mitöl is félünk mi? Ki mondja meg, hogy hol másutt folyik hasonló "project" ilyen, vagy valami más hasonló témában? Senki. Aki tud róla, az vagy csinálja, vagy ő a kisérleti alany.