DcsabaS_ Creative Commons License 2004.01.30 0 0 101
Kedves Bomlat_ (78)!

Egy erőmentes pörgettyű eredő impulzusmomentuma állandó, de ez természetesen nem zárja ki, hogy a mozgása során az egyes részeinek az impulzusmomentuma változzon. De ez csak annyit jelent, hogy tudni kell helyesen meghatározni a Föld igazi forgástengelyét, vagyis az eredő impulzusmomentumának az irányát, és nem valamely felszíni struktúráét. (És persze még ez is változik, részben a Hold, részben a Nap miatt.)

Írod:
"Hogy kezdjek szakirodalomra is hivatkozni, pl. fanerozóikumi őslénytani adatok alapján -100-és -500 M év között a föld forgásában számottevő, hirtelen lassúlás, majd stabilizálódás következett be (~21-23,5 h). Talán akkor valami megváltoztathatta az árapályok (holdon is) szerkezetét?"
Ha a Föld tengelyforgásában állt be "hirtelen lassulás", akkor az a _Föld_ szerkezetének a módosulása miatt lehetséges.
Elvileg 2 dolog jöhet szóba:
1.) A relatíve sűrűbb (fajsúlyosabb) anyagok a felszín közelébe jutottak. (Robbanás a magban?!?)
2.) Kissé felpuhult a földkéreg, és az árapály miatti veszteségek drámaian megnőttek. (Fokozott vulkanizmus?!? Kozmikus becsapódás?!?)

Jó lenne tudni, hogy mennyire volt úgymond hirtelen ez a változás (21 -> 23.5 h).

Írod:
"Ahogyan tanulom ezt topikot, és gondolkodom a leírtakról, egyre inkább képtelenségnek tűnik az ütközéses teória. ..."
A Föld ütközhetett egy külső eredetű, elég nagy méretű égitesttel. A Földből és az ütköző égitestből nagy mennyiségű anyag fröccsenhetett szerteszét (ugyebár nem rugalmas volt az ütközés). A szétfröccsenő anyag egy része egyből visszahullott a Földre, egy másik része pedig elhagyta a Föld "vonzáskörzetét" (minthogy a sebessége meghaladta a szökési sebességet). Az első kozmikus sebesség és a szökési sebesség közé eső sebességű törmelékek a Föld körül maradtak és idővel összeállhatott belőlük a Hold. Ez teljesen reális elképzelés, az egyetlen tisztázandó dolog, hogy miképp, illetve mennyi idő alatt tisztulhatott meg annyira a Föld körüli tartomány, mint ma látjuk. (De erre is lehet tenni reálisnak tűnő becsléseket.)

"Kiszakadás a Földből?"
Ha a Hold jelenlegi teljes impulzusmomentumát odaadjuk a Földnek, még mindig nem lennének olyan viszonyok rajta, hogy valami igazán nagy méretű dolog természetes úton kiszakadhasson belőle. Elvileg nem lenne lehetetlen a dolog, de vagy 2-szer nagyobb kezdeti impulzusmomentum (2 órás tengelyforgási idő) kellene hozzá.

Másik probléma, hogy miért gyűlt volna előzőleg bele az adott anyagmennyiség a Földbe, ha később meg kiszakad belőle. (A Nap esetén hivatkozhatunk a megindult magfúzióra, a Föld esetén meg talán a a radioaktív bomlásra.)

Előzmény: Törölt nick (78)