AugustvonMackensen Creative Commons License 2004.01.28 0 0 407

Köszönöm a pontosításokat!

Újra megadom azt a linket, amelyiken pár darab portolan térkép egész jó felbontásban látható. ezek az 1400-as években készültek, de mint írtam nem sokban különböznek a korábbiaktól, gyakorlatilag másolatoknak tekinthetők. külön érdekessége a térképeknek, hogy már szerepelnek rajtuk szigetek az atlanti óceánban, antilla néven. röviden leírják azt is, hogy mit lehet tudni ezekről a térképekről!

portolan maps

Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy hasonlítsa össze ezeket a térképeket -más- korabeli térképekkel!

A másik érdekes vonal a portugáloké! ők ugyanis annyira tervszerűen indultak el megkerülni afrikát, mint akiknek elég nyomós okuk volt azt hinni, hogy afrika megkerülhető, de biztosak akartak lenni benne, hogy jó fülest kaptak. ezért nagyon aprólékosan kis lépésekben derítették fel a nyugat afrikai partszakaszt. valszeg sorozatos szélesség méréseket is végeztek. és folyton a part mentén haladtak. aztán amikor kolumbusz eljutott "ázsiába" felgyorsultak az események. kihagytak jó darab partszakaszt, és bátran elindultak indiába, gyakorlatilag nem foglalkozva afrika keleti oldalának feltérképezésével. nekem olyan ez, mintha a tét növekedésével nagyobb kockázatot vállaltak volna, amit valszeg nem csak a nagy üzlet ösztönzött, hanem az is, hogy addigra biztosak lettek benne, hogy jó volt az infojuk.
Hancock egy másik könyvében olvastam (a téma is más) hogy tengerész henrik (aki az egész tervet irányította és összefogta) egy olyan rendnek volt a tagja, amelyet a portugál keresztese lovagok hoztak létre, amikor a rendjüket megsemmisítették (nem mindenhol egyforma szigorral!) a templomosok -legjobb tudásom szerint szintén ott voltak bizánc kifosztásánál!

Ebben a témában is jól jönne egy kis segítség!

(bár lehet, hogy mindez csak egy újabb romantikus "összeesküvés elmélet"?!)

üdv, von mackensen

Előzmény: Barlow (404)