Zézé Creative Commons License 2004.01.27 0 0 437
Megállapodás a magyar radikálisokkal?

A Szociáldemokrata Párt (SZDP) Kolozs megyei szervezetének közleménye szerint Gheorghe Funar "titkos megállapodást köt a Székely Nemzeti Tanácsba (SZNT) tömörülô szélsôségesekkel, és az önmagát Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak (EMNT) nevezô struktúrát alkotó Tôkés-hívekkel, a kölcsönös támogatás reményében". A közlemény szerint Kolozsvár polgármesterét "megbénítja a félelem, hogy elveszíti tisztségét és elôjogait", ezért szövetségre lép a magyar radikálisokkal. Tôkés László püspök, az EMNT elnöke nem kívánt nyilatkozni az ügyrôl, szóra sem érdemesítve a feltételezéseket.

"Így a magyar szélsôségesek vállalják, hogy fokozzák az autonomista kijelentéseket és akciókat, egyrészt hogy a Nagy-Magyarország iránti nosztalgiával közelebb kerüljenek a magyarokhoz, másrészt, hogy táplálják a románság Erdéllyel kapcsolatos aggodalmait. Kolozsvár polgármestere cserében felerôsíti magyarellenes nyilatkozatait és gesztusait, hogy ezáltal indokkal szolgáljon a magyar szélsôségeseknek, hogy hangoztassák veszélyeztetettségüket", áll a közleményben.

Az SZDP helyi szervezete hangsúlyozza, Románia az idén a NATO teljes jogú tagjává válik, továbbá "senki és semmi nem akadályozhatja 2007-es integrációját az EU-ba, ahol a jólét, a tolerancia, a multikulturalitás, a tulajdon, az igazságosság, az egyéni jogok és az igazság az uralkodó értékek".

Csak elmebetegek állíthatnak ilyesmit — reagált Gheorghe Funar az SZDP közleményére, Dan Brudascu nagy-románia párti képviselô szerint pedig a közlemény manipulációs trükk, amely "Vasile Dâncu laboratóriumában" született azért, hogy eltereljék a lakosság figyelmét a valódi gondokról.

A Szabadság érdeklôdésére Tôkés László püspök, az EMNT elnöke elmondta: nem kíván nyilatkozni a hírrel kapcsolatban. — Másfelôl az a feltételezésem, hogy Kolozsvár polgármestere a volt román titkosszolgálatnak és az állampárti totalitárius rendszernek a politikai pluralitásban leosztott maradványa — fűzte hozzá az elnök.